Nóz Santoku ze szlifem Ikon jest zaliczany do nozy typu azjatyckiego. Dumnie prezentuje swoje szerokie, a przede wszystkim ostre ostrze. Tego mistrza kuchni azjatyckiej mozna wykorzystac na trzy sposoby: do przygotowywania potraw z mies, ryb i warzyw.
Seria Ikon
yjatkowe, latwe w pielegnacji ostrze</LI>- Twardosc 58 HRC w skali Rockwella
Firma** WÜSTHOF** wprowadzila do swojego asortymentu luksusowa serie nozy Ikon , które sa kute z jednego kawalka nozowej nierdzewnej stali stopowej X50CrMoV15. Noze sa perfekcyjnie wywazone i maja doskonale ostrza . Nieprzecietna ostrosc nozy Ikon gwarantuje dokladne, reczne wygladzanie i koncowe polerowanie klingi. Najwyzsza jakosc ostrza sprawia, ze noze sa latwe w ostrzeniu.
Drewniana, potrójnie nitowana rekojesc nozy Ikon z afrykanskiego drzewa grenadilla zauroczy od pierwszego wejrzenia. Jej dynamiczny ksztalt zadnego kucharza nie pozostawi obojetnym. Spelnia oczekiwania zarówno pod wzgledem ergonomii , jak i estetyki, a takze subtelnie laczy nowoczesny design i** elegancka strukture drewna** , nazywanego mozambickim hebanem.
WÜSTHOF to najwyzszej jakosci noze wykonane z ogromna precyzja nawet najmniejszych detali. Dokladnie tak, jak oczekuje sie tego od nozy z Solingen .
Uzyte materialy i technologie
Do produkcji nozy WÜSTHOF uzywa sie wysokiej jakosci niemieckiej stali X50CrMoV15 , która zawiera ok. 0,5 procenta wegla, a takze dodatki stopowe w postaci chromu, molibdenu i wanadu. Dodatek chromu sprawia, ze stal jest odporna na korozje, co w przypadku nozy kuchennych jest niezwykle pozadane.
Ze stalowego paska poprzez kucie w specjalnej formie powstaja precyzyjne klingi . Nastepnie sa one przez 15 minut hartowane w temperaturze 1070°C, po czym sa w ciagu dwóch minut szybko schladzane do temperatury 60°C. W ostatniej fazie – procesie odpuszczania (wolne ogrzewanie materialu do temperatury 200°C przez 45 minut) klingi pozbawiane sa naprezen wewnetrznych oraz dochodzi do stabilizacji martenzytu. Klinga uzyskuje w ten sposób optymalna twardosc 58° w skali Rockwella oraz wysoka udarnosc.
Stabilne ostrze o idealnej geometrii gwarantuje wyjatkowa wydajnosc ciecia i kontrole jego prowadzenia. Ostry kat zapewnia jeszcze wieksza ostrosc, która sprawia, ze krojenie staje sie przyjemniejsze. Dzieki szlifowi w ksztalcie klina nóz latwo przenika przez produkty spozywcze.
Garda jest integralna czescia klingi z jednego kawalka stali. Zapewnia to wlasciwe rozlozenie wagi i precyzyjne prowadzenie noza oraz chroni palce przed zeslizgnieciem sie na ostrze. Okucie gardy plynnie przechodzi w przednia czesc rekojesci, jeszcze bardziej ulatwiajac trzymanie.
Ergonomiczna rekojesc jest wykonana z afrykanskiego drewna grenadilla, które jest niezwykle wytrzymalym drewnem o gestosci wyzszej niz heban. Dzieki duzej zawartosci zywicy jest stosunkowo odporne na wilgoc, nie nadaje sie jednak do mycia w zmywarce. Drewniana okladzina klingi nozy z serii Ikon jest solidnie przymocowana do trzpienia za pomoca trzech nitów. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów zapobiega równiez osadzaniu sie brudu i bakterii.
Ostrzenie nozy WÜSTHOF
Kazdy nóz wymaga od czasu do czasu naostrzenia, poniewaz po dluzszym uzywaniu moze sie stepic. Do pielegnacji i odswiezania ostrza sprawdza sie chromowane stalki , do ostrzenia nozy polecamy natomiast oselki WÜSTHOF . Mniej doswiadczeni uzytkownicy znajda w ofercie takze ostrzalki o latwiejszej obsludze. Wystarczy kilkukrotnie przeciagnac nóz przez ostrzalke, a ostrze bedzie jak nowe.
Firma Ed. Wüsthof Dreizackwerk KG zostala zalozona w Solingen juz w 1814 roku, a przez 200 lat istnienia firmy kierowalo nia siedem pokolen rodziny Wüsthofów. Firma moze sie pochlubic jednym z najnowoczesniejszych, wysoce zautomatyzowanych procesów produkcyjnych na swiecie. Przykladowo przy produkcji nozy w prawie 40 etapach uzywa sie 100 robotów.
Noze marki** WÜSTHOF** sa sprzedawane w ponad 80 krajach swiata. Dzieki uzyciu najlepszych materialów i nowoczesnych technologii sterowanych komputerowo sa wygodne w uzyciu. Czysta radosc z gotowania. <p></p>lów