689,99 zł
Japoński nóż Santoku został zaprojektowany głównie z myślą
o kuchni azjatyckiej. W języku japońskim santoku oznacza trzy
zastosowania – może służyć do krojenia, szatkowania i siekania mięsa,
warzyw i ryb. Długość ostrza 178 / długość całkowita 313 mm. Dziś stal
damasceńska dzieli się na „odlewaną“ i „spawaną“.
Odlewany damaszek był wytwarzany poprzez topienie stali w małych glinianych
tyglach, a następnie dodawanie różnych domieszek zgodnie z recepturą
kowala. W przeciwieństwie do tego, spawane damasty są warstwowe, wykonane
z co najmniej dwóch rodzajów stali lub stali i innego metalu. Łagodna,
elastyczna stal jest używana w połączeniu z twardą stalą wysokowęglową w
dziesiątkach do setek warstw. Pomysłowa i niezrównana technologia słynnych
japońskich kowali, którzy byli w stanie połączyć elastyczną i twardą
stal, aby połączyć ich unikalne właściwości w wyjątkowe arcydzieło
mieczy samurajskich. Noże z serii Noże serii DMS są wykonane w technologii
spawania w 67 warstwach, łącząc miękką stal VG2 i twardą stal VG10. Daje
im to świetne właściwości – ekstremalną twardość, elastyczność
i trwałość. Dostawcą materiałów do produkcji noży jest japońska firma
TAKEFU. Rękojeści noży wykonane są z drewna klonowego i są regulowane
metodą KEBONY. Technologia ta, opracowana w Norwegii, jest opatentowanym
procesem, który, wolny od szkodliwych substancji i toksyn, wzmacnia strukturę
komórkową użytego klonu i podkreśla nie tylko doskonałe właściwości
twardego drewna, ale także bogaty brązowy kolor.