517,99 zł
Japoński nóż do pieczywa posiada charakterystyczne długie ząbkowane
ostrze. To ząbkowane ostrze ułatwia krojenie nawet bardzo chrupiącego chleba
lub bagietki bez ściskania i kruszenia skórki. Ergonomiczny
uchwytantypoślizgowy zapewnia bezpieczną i wygodną pracę. Długość
ostrza 205 mm / długość całkowita 305 mm. Obecnie stal damasceńska dzieli
się na „odlewaną“ i „spawaną“.
Odlewany damaszek był wytwarzany poprzez topienie stali w małych glinianych
tyglach, a następnie dodawanie różnych domieszek zgodnie z recepturą
kowala. W przeciwieństwie do tego, spawany damaszek jest warstwowy,
składający się z co najmniej dwóch rodzajów stali lub stali i innego
metalu.
Łagodna, elastyczna stal jest używana w połączeniu z twardą,
wysokowęglową stalą w dziesiątkach do setek warstw.
Pomysłowa i niezrównana technologia słynnych japońskich kowali była w
stanie połączyć elastyczną i twardą stal, aby połączyć ich unikalne
właściwości w wyjątkowe dzieło samurajskiego miecza. Noże z serii DMS
powstają dzięki technologii spawania w 67 warstwach, łączącej miękką
stal VG2 i twardą stal VG10. Daje im to doskonałe właściwości –
ekstremalną twardość, elastyczność i długą żywotność. Dostawcą
materiałów do produkcji noży jest japońska firma TAKEFU. Rękojeści noży
wykonane są z drewna klonowego i są obrobione przy użyciu metody KEBONY.
Technologia ta, opracowana w Norwegii, jest opatentowanym procesem, który,
wolny od szkodliwych substancji i toksyn, wzmacnia strukturę komórkową
użytego klonu i podkreśla nie tylko doskonałe właściwości twardego
drewna, ale także bogaty brązowy kolor.