379,99 zł
Japoński nóż do porcjowania jest jednym z podstawowych elementów
wyposażenia japońskich kucharzy, a dzięki doskonałej geometrii jest
przeznaczony do precyzyjnego odkostniania i oddzielania mięsa, czyszczenia
i porcjowania krewetek, deglasowania, patroszenia czy czyszczenia papryki.
Długość ostrza 105 mm / długość całkowita 205 mm. Obecnie stal
damasceńska dzieli się na „odlewaną“ i „spawaną“.
Odlewany damaszek był wytwarzany poprzez topienie stali w małych glinianych
tyglach, a następnie dodawanie różnych domieszek zgodnie z recepturą
kowala. W przeciwieństwie do tego, spawany damaszek jest warstwowy,
składający się z co najmniej dwóch rodzajów stali lub stali i innego
metalu.
Łagodna, elastyczna stal jest używana w połączeniu z twardą,
wysokowęglową stalą w dziesiątkach do setek warstw.
Pomysłowa i niezrównana technologia słynnych japońskich kowali była w
stanie połączyć elastyczną i twardą stal, aby połączyć ich unikalne
właściwości w wyjątkowe dzieło samurajskiego miecza. Noże z serii DMS
powstają dzięki technologii spawania w 67 warstwach, łączącej miękką
stal VG2 i twardą stal VG10. Daje im to świetne właściwości –
ekstremalną twardość, elastyczność i długą żywotność. Dostawcą
materiału na noże jest japońska firma TAKEFU. Rękojeści noży wykonane są
z drewna klonowego i są regulowane metodą KEBONY. Technologia ta, opracowana
w Norwegii, jest opatentowanym procesem, który, wolny od szkodliwych substancji
i toksyn, wzmacnia strukturę komórkową użytego klonu i podkreśla nie
tylko doskonałe właściwości twardego drewna, ale także bogaty
brązowy kolor.