Wąski nóż z kolekcji Type 301 doskonale nadaje się do filetowania i plastrowania łososia oraz innych ryb, plastrowania wędlin i kiełbas oraz porcjowania mięs np. do przygotowania kotletów lub medalionów. Plastry będą tak cienkie , jak chcemy, dlatego doskonale nadadzą się np. do sushi.
Noże Type 301 CHROMA zostały zaprojektowane przez projektanta Ferdynanda Porsche i charakteryzują się niezwykłą formą, która oglądana z boku wygląda jak samo ostrze bez rękojeści. To jednak złudzenie: nóż jest tak zaprojektowany, że ostrze jest stopione z rączką w sposób niewidoczny, a rączka ma kształt trapezu . Wykonano ją ze stali nierdzewnej 18/10, a ostrze ze stali japońskiej 301. Na miejscu łączenia znajduje się „perełka”, która zaznacza koniec uchwytu.
Zalety noży Type 301 CHROMA:
Jak pielęgnować noże japońskie?