„Kuchnia, w której nie znajdziecie dobrego noża, nie jest prawdziwą kuchnią.“ <p> <p>Masaharu Morimoto, mistrz japońskiej sztuki kulinarnej i szef kuchni
Ekstremalnie ostry nóż SANTOKU z autentyczną japońską klingą jest najbardziej znanym uniwersalnym nożem azjatyckiego typu. Zasłużenie nazywany jest nożem trzech cnót. Świetnie sprawdzi się w krojeniu, plasterkowaniu oraz siekaniu. Co drugi nóż sprzedawany w Japonii to właśnie nóż SANTOKU . Jako główne narzędzie japońskiej sztuki kulinarnej szybko zyskał on popularność również w Europie. Przyrządzanie japońskiego sushi stało się modne i to właśnie SANTOKU jest idealnym nożem do jego przygotowania. Szeroka klinga z delikatnym ostrzem umożliwia równomierne rozłożenie siły, dzięki czemu krojenie jest dokładne i wygodne. Wyższa faseta obniża tarcie, co powoduje, że krojenie jest bardziej precyzyjne. SANTOKU jest doskonałym towarzyszem przy pracy z mięsem, rybami, warzywami i owocami. Niezwykłe właściwości noża docenią Państwo m.in. podczas krojenia cebuli. Wytrzymała ośmioboczna rękojeść wspaniale leży w dłoni i zwiększa bezpieczeństwo użytkowania. SANTOKU nie może zabraknąć podczas przygotowywania azjatyckich potraw.
Specyfikacja: długość klingi 18 cm
Radość z gotowania zaczyna się wraz z czynnościami związanymi z przygotowaniem, kiedy to nóż odgrywa główną rolę.** Japońskie noże z serii MIYABI 4000FC** z wdziękiem poprowadzą Państwa przez wszystkie rytuały związane z przygotowaniem składników. Noże z klasyczną rękojeścią zostały zaprojektowane z naciskiem na elegancję i maksymalną praktyczność oraz bezpieczeństwo.
Klinga noża wykonana jest z dwukrotnie utwardzanej stali chromowanej FC61. W celu osiągnięcia jeszcze lepszych właściwości stali został użyty unikatowy sposób hartowania zwany CRYODUR®, podczas którego jest ona mrożona w –196° C. Efektem jest materiał, który może się pochlubić wyjątkową twardością . Jakość ręcznego, tradycyjnego ostrzenia Honbazuke jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze jest wygładzane skórzanym pasem do polerowania. Dzięki płaskiemu szlifowi i ostrzu Katana edge nóż z łatwością przenika przez produkty spożywcze. Specjalnie wykrojona garda zapobiega ześlizgnięciu się dłoni na ostrze.
Ośmioboczna rękojeść zapewnia doskonałą kontrolę nad cięciem oraz efektywne oparcie podczas krojenia. Egzotyczne drewno pakka jest dzięki swojej wielowarstwowości niezwykle odporne i stabilne pod względem kształtu. Subtelny ozdobny nit na rękojeści to typowy przykład dekoracji w azjatyckim stylu. Doskonałe wyważenie noża zapewnia komfort i ogranicza zmęczenie ręki . Noże MIYABI 4000FC w pełni zaspokoją Państwa pragnienie posiadania i użytkowania precyzyjnego narzędzia rodem z Japonii.
- <STRONG>Specjalnie wykrojona garda zwiększa bezpieczeństwo użytkowania </STRONG> </LI>- Autentyczny, wąski japoński kształt
Piękno i precyzja to główne rysy japońskiej kultury , podobną filozofię wyznaje również marka MIYABI z miasta Seki – centrum japońskiego nożownictwa mieszczącego się tam już od XIV wieku. Ten japoński, tradycyjny producent noży połączył precyzyjne rzemieślnicze wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu, grupa handlowa ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych, japońskich noży i to bezpośrednio w centrum japońskiego przemysłu nożowniczego.
Produkcja japońskich mieczy już od wielu lat jest tradycją w kraju kwitnącej wiśni. Miecze Samurajów były i są podziwiane za swoją niepowtarzalną elegancję, ostrość, piękno i techniczną doskonałość. Precyzyjnie wykonane noże MIYABI z autentyczną, japońską klingą są dostojnym kontynuatorem tej tradycji. Zachwycająca i niemal chirurgiczna** ostrość noży pozwoli zachować strukturę krojonych produktów.** Mogą Państwo być wymagający niczym japońscy szefowie kuchni, a efektem Waszej pracy zawsze będzie doskonale wyglądająca, smaczna potrawa.
Zalecenia i konserwacja:
<p></p>