Nóż kuchenny ZWILLING® Diplôme to mały, lekki i wszechstronny nóż z krótką, równą klingą. Świetnie nadaje się do czyszczenia lub krojenia warzyw i owoców, wykorzystacie go Państwo także do czyszczenia grzybów.
Seria ZWILLING® Diplôme
Seria noży ZWILLING® Diplôme charakteryzuje się nowoczesnym designem i delikatnymi liniami. Uwagę przykuwa zwłaszczadynamiczny kształt rękojeści</LI>. Umieszczenie 3 nitów wskazuje na przywiązanie do tradycji wykuwanych noży. Przemyślany kształt gardy, który nachyleniem ku zakrzywionej podstawie rękojeści, dodaje nutki nowoczesności. Ergonomiczna rękojeść bez szczelin gwarantuje bardzo wygodny uchwyt** i niemęczącą pracę** .
Dzięki eleganckim liniom, wspaniałemu ostrzu i komfortowemu uchwytowi, zakochają się Państwo w nożach ZWILLING® Diplôme od pierwszego wejrzenia. Wyjątkowe, bardzo ostre noże są odpowiednie dla początkujących i profesjonalistów, zostały opracowane we współpracy ze słynną w świecie gastronomii szkołą Le Cordon Bleu. Noże zachwycą nawet najbardziej wymagających kucharzy. <p>Wykorzystane technologie i materiały
Rdzeń noża jest wykonany z podwójnie utwardzanej stali FC61. W celu osiągnięcia jeszcze lepszych jej właściwości, zastosowany został unikatowy sposób hartowania, zwany FRIODUR®, podczas którego stal jest rozgrzewana do 1000°C, następnie mrożona w temperaturze –70°C, a na koniec dwukrotnie ogrzewana do 250°C. Efektem tego zabiegu jest materiał, który może pochlubić się ekstremalną twardością, wytrzymałością i odpornością przeciw korozji.
Jakość ręcznego, tradycyjnego ostrzenia Honbazuke jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze jest wygładzane skórzanym pasem do polerowania. Dzięki płaskiemu szlifowi, nóż z łatwością przenika przez produkty spożywcze.
Stabilne ostrze o idealnej geometrii gwarantuje wyjątkową wydajność cięcia i kontrolę jego prowadzenia. Kąt 20° zapewnia jeszcze większą ostrość, która sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż łatwo przenika przez produkty spożywcze.
Garda jest integralną częścią klingi z jednego kawałka stali. Zapewnia to właściwe rozłożenie wagi i precyzyjne prowadzenie noża oraz chroni palce przed ześlizgnięciem się na ostrze. Okucie gardy płynnie przechodzi w przednią część rękojeści, jeszcze bardziej ułatwiając trzymanie i posługiwanie się nożem.
Ergonomiczna rękojeść jest wykonana z mocnego materiału syntetycznego, który jest wytrzymały i odporny zarówno na uderzenia, jak i działanie kwasów spożywczych. Można ją myć w zmywarce do naczyń. Wbudowana klinga jest całkowicie zakryta. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów zapobiega również osadzaniu się brudu i bakterii, dzięki czemu noże spełniają normy higieniczne.
Konserwacja noży ZWILLING
Noże z plastikowymi rękojeściami można myć w zmywarce, zaleca się jednak mycie ręczne , które jest delikatniejsze dla noży . Jeśli jednak preferują Państwo mycie w zmywarce do naczyń, to należy pamiętać o tym, że wysokiej jakości noże mogą ulec uszkodzeniu, jeśli w trakcie mycia zetkną się ze sztućcami, garnkiem lub patelnią. Podczas wkładania naczyń do zmywarki należy skontrolować, czy ostrza noży nie stykają się z innymi przedmiotami. Producent zaleca również przy ewentualnym korzystaniu ze zmywarki stosowanie ekonomicznego programu z maksymalną temperaturą 55°C.
Ostrzenie noży ZWILLING
Każdy nóż należy od czasu do czasu naostrzyć. Do ostrzenia noży serii ZWILLING® Diplôme polecamy dowolne stalki i osełki marki ZWILLING dostępne w naszej ofercie, ewentualnie można również zastosować kamienie szlifierskie do ostrzenia noży. Oferujemy również oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta – zapewniamy odesłanie noża do firmy ZWILLING J. A. Henckels w Niemczech.