Masahiro MV-H Boning o długości ostrza 160mm to nóż przeznaczony do luzowania o charakterystycznym bardzo wąskim ostrzu z okrągło zakończonym czubkiem zaprojektowanym tak, aby można było nim łatwo manewrować wokół kości, pomiędzy stawami i wśród ścięgien i chrząstek surowego mięsa. Te cechy sprawiają, że nóż do luzowania jest niezbędny do wykonywania tego typu czynności w każdej kuchni, co jest bardziej opłacalne niż kupowanie zluzowanego mięsa. Do luzowania drobiu i ryb lepiej nadaje się nóż o elastyczny ostrzu (flexible ), natomiast do mięsa czerwonego taki z ostrzem sztywniejszym. Nóż do luzowania w razie konieczności, szczególnie ten z elastycznym ostrzem można wykorzystać również do filetowania.
Seria MV-H została zaprojektowana i wykonana z myślą o europejskich i amerykańskich odbiorcach, którzy używają noży w nieco inny sposób niż w Japonii. Oprócz cięcia, noże na zachodzie stosowane są również do siekania. Mając na względzie wykorzystywanie również tej techniki, ostrza noży serii MV-H są nieco grubsze, bardziej wytrzymałe podczas cięższych prac.
Noże z tej linii wykonane zostały z pochodnej VG-10, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26 , która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58–59 HRC . Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.
Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wykonana z materiału o nazwie polyacetal (POM), charakteryzującym się wyjątkową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema perfekcyjnie osadzonymi nitami, a pomiędzy nim i ostrzem zastosowano dodatkowe, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej serii są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20 . Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co znacznie ostrzejsza.
<IFRAME allowfullscreen="" frameborder=„0“ height=„360“ src=„//www.youtube.com/embed/MMXxmBJ–Yw?rel=0“ width=„640“></IFRAME>
Przydatne informacje:
<TABLE> <TBODY> <TR> <TD>Typ stali: </TD> <TD>MBS-26</TD> </TR> <TR> <TD>HRC: </TD> <TD>58–59</TD> </TR> <TR> <TD>Materiał rękojeści: </TD> <TD>POM (polyacetal)</TD> </TR> <TR> <TD>Sposób ostrzenia: </TD> <TD>dwustronny, asymetryczny 80/20</TD> </TR> <TR> <TD>Wymiary: </TD> <TD></TD> </TR> <TR> <TD>Długość całkowita (A): </TD> <TD>291 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Długość ostrza (B): </TD> <TD>165 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Szerokość ©: </TD> <TD>26 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Grubość (D): </TD> <TD>2.0 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Waga: </TD> <TD>104 g</TD> </TR> </TBODY> </TABLE>