Masahiro Yanagiba o długości ostrza 300mm to nóż, którego długie i smukłe ostrze, znajduje zastosowanie podczas krojenia bardzo cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej Yanagiba jest najczęściej stosowana do przygotowywania sushi czy sashimi. Charakterystycznie dla tradycyjnych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając precyzyjne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które z łatwością oddzielają się od noża, ukazując piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia – istotny i ceniony szczegół w kuchni japońskiej. Yanagi w języku japońskim oznacza wierzba, a sama nazwa noża najpewniej odnosi się do długich i giętkich gałęzi tego drzewa.
Najważniejsze cechy Yanagiby to:
Noże z tej serii zostały wykonane w duchu japońskiej tradycji i stylu, mającej swe korzenie setki lat temu, kiedy rzemieślnicy wykuwali najznakomitsze miecze samurajskie. Ostrza noży z serii Bessen zostały wykonane ze stali o wysokiej (1,1%) zawartości węgla, hartowanej do twardości 61–63 HRC . Jednostronnie zaostrzone przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem charakteryzują się niebywałą ostrością.
Rękojeść została wykonana z charakterystyczną w Japonii dbałością o detale z jasnego magnoliowego drewna wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.
Tradycyjna kuchnia japońska w przeważającej mierze opiera się na rybach i warzywach, które są przygotowywane na rozmaite sposoby. Wymaga to wykorzystania specjalnie przeznaczonych do tego celów noży, które popularnie nazywamy nożami w stylu japońskim. Noże takie jak Deba, Yanagiba czy Usuba to narzędzia, które każdy mistrz sushi na pewno posiada.
<IFRAME allowfullscreen="" frameborder=„0“ height=„360“ src=„//www.youtube.com/embed/jdQeWtwoCJk?rel=0“ width=„640“></IFRAME>
Przydatne informacje:
<TABLE> <TBODY> <TR> <TD>Typ stali: </TD> <TD>Carbon Steel (Ki-gami No.2)</TD> </TR> <TR> <TD>HRC: </TD> <TD>61–63</TD> </TR> <TR> <TD>Materiał rękojeści: </TD> <TD>drewno magnoliowe</TD> </TR> <TR> <TD>Sposób ostrzenia: </TD> <TD>jednostronne</TD> </TR> <TR> <TD>Wymiary: </TD> <TD></TD> </TR> <TR> <TD>Długość całkowita (A): </TD> <TD>448 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Długość ostrza (B): </TD> <TD>290 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Szerokość ©: </TD> <TD>35 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Grubość (D): </TD> <TD>b.d.</TD> </TR> <TR> <TD>Waga: </TD> <TD>220 g</TD> </TR> </TBODY> </TABLE>