„Kuchnia, w której nie znajdziecie dobrego noża, nie jest prawdziwą kuchnią.“ <p> <p>Masaharu Morimoto, mistrz japońskiej sztuki kulinarnej i szef kuchni
Ekstremalnie ostry nóż SANTOKU z autentyczną japońską klingą jest najbardziej znanym uniwersalnym nożem azjatyckiego typu. Zasłużenie nazywany jest nożem trzech cnót. Świetnie sprawdzi się w krojeniu, plasterkowaniu oraz siekaniu. Co drugi nóż sprzedawany w Japonii to właśnie nóż SANTOKU . Jako główne narzędzie japońskiej sztuki kulinarnej szybko zyskał on popularność również w Europie. Przyrządzanie japońskiego sushi stało się modne i to właśnie SANTOKU jest idealnym nożem do jego przygotowania. Szeroka klinga z delikatnym ostrzem umożliwia równomierne rozłożenie siły, dzięki czemu krojenie jest dokładne i wygodne. Wyższa faseta obniża tarcie, co powoduje, że krojenie jest bardziej precyzyjne. SANTOKU jest doskonałym towarzyszem przy pracy z mięsem, rybami, warzywami i owocami. Niezwykłe właściwości noża docenią Państwo m.in. podczas krojenia cebuli. Wygodna rękojeść w kształcie litery „D“ świetnie leży w dłoni. Specyficzna ochrona na rękojeści umożliwia trzymanie noża w azjatycki sposób. SANTOKU nie może zabraknąć podczas przygotowywania azjatyckich potraw.
Specyfikacja: długość klingi 18 cm, długość rękojeści 11,4 cm, waga 207 g
Przyjemność z gotowania zaczyna się wraz z pracą je poprzedzającą, gdzie doskonały nóż gra główną rolę.** Japońskie noże z serii MIYABI 5000FCD** z gracją poprowadzą Państwa przez wszystkie niezbędne rytuały wiążące się z przygotowaniem posiłku. Noże z tradycyjną rękojeścią i oryginalnym, damasceńskim wzorem umieszczonym na klindze, zostały zaprojektowane z naciskiem na elegancję i maksymalną praktyczność .
Rdzeń noża jest wykonany z podwójnie utwardzanej stali FC61. W celu osiągnięcia jeszcze lepszych jej właściwości, zastosowany został unikatowy sposób hartowania, zwany CRYODUR®, podczas którego stal jest mrożona w –196°C. Efektem tego zabiegu jest materiał, który może pochlubić się ekstremalną twardością. 48 warstw stali nierdzewnej tworzy damasceński, niepowtarzalny wzór. Jakość ręcznego, tradycyjnego ostrzenia Honbazuke jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze jest wygładzane skórzanym pasem do polerowania. Dzięki płaskiemu szlifowi i ostrzu Katana edge nóż z łatwością przenika przez produkty spożywcze. Specjalnie wykrojona garda zapobiega ześlignięciu się dłoni na ostrze. Rękojeść o klasycznym przekroju w kształcie litery „D“ gwarantuje perfekcyjną kontrolę nad cięciem . Solidna rękojeść z egzotycznego drewna Cocobolo Pakka jest nie tylko doskonale wyważona , ale również stabilna pod względem kształtu . Ciemny odcień drewna sprawia luksusowe wrażenie. Wykorzystany materiał doskonale odzwierciedla japoński szacunek do przyrody. Tajemnica przemyślanego zdobienia rękojeści tkwi w szczegółach azjatyckiego stylu – nierdzewna stopka z logiem i ozdobna klinga o mozaikowej strukturze, podkreślona czerwoną linią, przenosi w świat Dalekiego Wschodu. Czerwony kolor symbolizuje w Japonii namiętność, szczerość i gorliwość. Doskonale wyważony nóż zapewnia komfort użytkowania i zapobiega zmęczeniu dłoni. Noże MIYABI 5000FCD zaspokoją tęsknotę za precyzyjnym narzędziem o japońskiej renomie.
Piękno i precyzja to główne rysy japońskiej kultury , podobną filozofię wyznaje również marka MIYABI z miasta Seki – centrum japońskiego nożownictwa mieszczącego się tam już od XIV wieku. Ten japoński, tradycyjny producent noży połączył precyzyjne rzemieślnicze wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu, grupa handlowa ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych, japońskich noży i to bezpośrednio w centrum japońskiego przemysłu nożowniczego.
Produkcja japońskich mieczy już od wielu lat jest tradycją w kraju kwitnącej wiśni. Miecze Samurajów były i są podziwiane za swoją niepowtarzalną elegancję, ostrość, piękno i techniczną doskonałość. Precyzyjnie wykonane noże MIYABI z autentyczną, japońską klingą są dostojnym kontynuatorem tej tradycji. Zachwycająca i niemal chirurgiczna** ostrość noży pozwoli zachować strukturę krojonych produktów.** Mogą Państwo być wymagający niczym japońscy szefowie kuchni, a efektem Waszej pracy zawsze będzie doskonale wyglądająca, smaczna potrawa.
Zalecenia i konserwacja:
</STRONG></STRONG></STRONG></STRONG>