Deski do krojenia MIYABI to niezastąpiony pomocnik podczas pracy z nożem. Japoński, najwyższej klasy producent noży zaprojektował deski do krojenia w taki sposób, aby potencjał noży MIYABI został jak najlepiej wykorzystany. Deski z drewna Hinoki są wykonane z** jednego kawałka drewna** , przy ich produkcji nie były użyte żadne środki klejące. Obie strony deski mogą służyć do krojenia: owoców i warzyw, mięsa, ryb lub pieczywa. Starannie dobrany materiał chroni delikatne ostrze noży japońskich i zachowuje ich ostrość przez dłuższy czas.
Hinoki to** lekkie** , ale równocześnie** twarde drewno** pochodzące z cyprysu japońskiego. Odznacza się wysoką odpornością na gnicie i w ten sposób doskonale sprawdza się w kwaśnym, wilgotnym środowisku oraz w kontakcie z solą. Jest antybakteryjne i trwałe.
Po użyciu zaleca się tylko mycie ręczne ciepłą wodą i środkiem myjącym, najlepiej przetrzeć deskę wilgotną ściereczką i wytrzeć do sucha. Deskę dobrze jest pozostawić do wyschnięcia w pozycji pionowej.
Aby przedłużyć żywotność deski, należy unikać ekstremalnej wilgotności czy bardzo wysokich temperatur. Regularne nacieranie olejem tłoczonym na zimno pomoże zachować piękno deski przez długi czas. Olej zapobiega przenikaniu wilgoci i zachowuje naturalny kolor i strukturę drewna.<BR>
Piękno i precyzja to główne rysy japońskiej kultury , podobną filozofię wyznaje również marka MIYABI z miasta Seki – centrum japońskiego nożownictwa mieszczącego się tam już od XIV wieku. Ten japoński tradycyjny producent noży połączył precyzyjne rzemieślnicze wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu grupa handlowa ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych japońskich noży i to bezpośrednio w centrum japońskiego przemysłu nożowniczego.
Produkcja japońskich mieczy już od wielu lat jest tradycją w kraju kwitnącej wiśni. Miecze Samurajów były i są podziwiane za swoją niepowtarzalną elegancję, ostrość, piękno i techniczną doskonałość. Precyzyjnie wykonane noże MIYABI z autentyczną japońską klingą są dostojnym kontynuatorem tej tradycji. Zachwycająca i niemal „chirurgiczna“** ostrość noży pozwoli zachować strukturę krojonych produktów.** Mogą Państwo być wymagający niczym japońscy szefowie kuchni, a efektem Waszej pracy zawsze będzie doskonale wyglądająca smaczna potrawa.