95,01 zł
Każdy dobry kucharz wie, że nie można obejść się bez wysokiej jakości deski do krojenia. Chociaż istnieją plastikowe, szklane lub ceramiczne deski do krojenia i serwowania, najlepszym materiałem na naprawdę dobrą deskę do krojenia jest drewno.
Drewniana deska do krojenia – najlepszy wybór do krojenia, siekania, szatkowania, tłuczenia i serwowania
Wspomniane już szklane lub plastikowe deski do krojenia są łatwiejsze w utrzymaniu czystości, ale drewniana deska do krojenia nadal najlepiej nadaje się do krojenia i serwowania. Krojenie mięsa lub krojenie warzyw i twardych składników na drewnianej desce jest przyjemne , drewno nie tępi ostrzy noży. Deska do krojenia jest również bardziej praktyczna podczas tłuczenia mięsa młotkiem kuchennym.
</p> Deska bukowa to pewny zakład <p> Drewniane deski są wykonane z różnych rodzajów drewna, a do produkcji deski G21 użyliśmy drewna bukowego , ze względu na jego wspaniałe właściwości. W przeciwieństwie do drewna dębowego, drewno bukowe nie posiada goryczy, która mogłaby przenosić się na żywność, ani nie brudzi i odbarwia się tak łatwo, jak np. jesion czy lipa. Deska bukowa jest neutralna smakowo, twarda i trwała oraz odpowiednio gęsta.
</p> Jak dbać o drewniane deski do krojenia? <p> Aby zachować drewnianą deskę jak najdłużej, nie myj jej w zmywarce ani nie myj detergentami. Przy odpowiedniej pielęgnacji będziesz mieć drewnianą deskę w idealnym stanie, nawet bez użycia środków chemicznych. Wystarczy opłukać deskę i pozostawić do wyschnięcia po każdym użyciu, deskę można też umyć sokiem z cytryny lub octem. Deskę drewnianą warto co jakiś czas posmarować olejem roślinnym lub mineralnym, aby drewno nie wysychało.
WSKAZÓWKA: Możesz namoczyć drewnianą deskę przed pokrojeniem krwawego mięsa. Krew i sok z mięsa nie wsiąkają tak łatwo w drewno.
Główne zalety
Specyfikacja
<ul class = „para“>- Materiał: drewno bukowe