Japoński nóż do krojenia owoców i warzyw to bardzo ostry, mniejszy
nóż z doskonałym wyważeniem zapewniającym lepszą kontrolę podczas
krojenia. Ma szeroki zakres zastosowań w domu, ale także na zewnątrz podczas
pikników. Idealny do czyszczenia, obierania i krojenia owoców i warzyw, a
także do dekoracyjnego rzeźbienia. Długość ostrza 126 mm / długość
całkowita 234 mm.Obecnie stal damasceńska dzieli się na „odlewaną“ i
„spawaną“.
Odlewany damaszek był wytwarzany poprzez topienie stali w małych glinianych
tyglach, a następnie dodawanie różnych domieszek zgodnie z recepturą
kowala. W przeciwieństwie do tego, spawany damaszek jest warstwowy,
składający się z co najmniej dwóch rodzajów stali lub stali i innego
metalu.
Łagodna, elastyczna stal jest używana w połączeniu z twardą,
wysokowęglową stalą w dziesiątkach do setek warstw.
Pomysłowa i niezrównana technologia słynnych japońskich kowali była w
stanie połączyć elastyczną i twardą stal, aby połączyć ich unikalne
właściwości w wyjątkowe dzieło samurajskiego miecza. Noże z serii DMS
powstają dzięki technologii spawania 67 warstw, łączącej miękką stal VG2
i twardą stal VG10. Daje im to doskonałe właściwości – ekstremalną
twardość, elastyczność i trwałość. Dostawcą materiałów do produkcji
noży jest japońska firma TAKEFU. Rękojeści noży wykonane są z drewna
klonowego i poddane obróbce metodą KEBONY. Technologia ta, opracowana w
Norwegii, jest opatentowanym procesem, który, wolny od szkodliwych substancji
i toksyn, wzmacnia strukturę komórkową użytego klonu i podkreśla nie
tylko doskonałe właściwości twardego drewna, ale także bogaty
brązowy kolor.