„Aby gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością, niezbędnym narzędziem w kuchni jest odpowiedni nóż.“
Rokusaburo Michiba, mistrz japońskiej sztuki kulinarnej i szef kuchni
Ekstremalnie ostry japoński nóż SUJIHIKI z wąską, długą klingą doskonale sprawdzi się do plasterkowania delikatnego mięsa . Wyższa faseta minimalizuje tarcie i dzięki temu nóż łatwiej przenika przez produkty spożywcze. Jeśli do tej pory pracowali Państwo z nożami europejskimi, na pewno zaskoczy Państwa niezwykła delikatność klingi. SUJIHIKI jest japońską, udoskonaloną wersją zachodniego noża do filetowania . Bez większego trudu pokroją Państwo surowe mięso czy ryby na delikatne plasterki. Niezwykła geometria noża z pewnością zostanie doceniona przy porcjowaniu pieczeni, szynki czy filetów drobiowych. Jeśli należą Państwo do miłośników wołowego carpaccio, nóż SUJIHIKI powinien być obowiązkowym elementem wyposażenia kuchni. Komfortowa, doskonale wyważona klonowa rękojeść w kształcie litery „D“ świetnie leży w dłoni.
Zalecenie: z powodu delikatnej klingi nóż nie nadaje się do pracy z mięsem zawierającym kości.
Specyfikacja: długość ostrza 24 cm, długość rękojeści 11,4 cm, waga 186 g
Nóż z serii MIYABI 5000MCD 67 to świetny przykład noża na całe życie. Zaprezentowany na jego głowni połyskujący, damasceński wzór przedstawiający chłodne kwiaty jest niepowtarzalną ozdobą symbolizującą indywidualizm kucharza. Żywy wzór swobodnie odbija się w drewnianej rękojeści i tworzy artystyczne dzieło, które wzbudza respekt i pokorę.
Każdy nóż jest wynikiem autentycznej mistrzowskiej pracy z Seki, „miasta noży“. Tradycyjna, rzemieślnicza praca i nowoczesne technologie zaowocowały powstaniem najwyższej możliwej jakości komercyjnie produkowanych noży. Ekstremalnie twardy rdzeń proszkowej stali Micro Carbide MC66 jest zamknięty w 132 warstwach stali o dwóch różnych stopniach twardości . Specjalny proces produkcji determinuje strukturę warstw, dzięki czemu każdy nóż ma niepowtarzalny, damasceński kwiatowy wzór . W celu osiągnięcia jeszcze lepszych właściwości stali, wykorzystany został unikatowy sposób hartowania, zwany CRYODUR®, podczas którego jest ona mrożona w –196°C. Efektem tego zabiegu jest materiał, który może pochlubić się ekstremalną twardością 66 w skali Rockwella. Nóż jest ręcznie ostrzony symetrycznie do kształtu litery „V“ pod kątem 10°. Jakość ręcznego, tradycyjnego ostrzenia Honbazuke jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. To wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze wygładzane jest skórzanym pasem do polerowania. Dzięki płaskiemu szlifowi ostrze z łatwością przenika przez produkty spożywcze. Rękojeść o klasycznym przekroju w kształcie litery „D“ jest wyprodukowana z drewna klonowego. Struktura i ziarnistość tego drewna sprawia, że każdy nóż jest niepowtarzalnym dziełem sztuki.
Wykorzystany materiał doskonale odzwierciedla japoński szacunek do przyrody. Ziarnistość drewna odzwierciedla upływ czasu i działanie żywiołów a także opowiada własną historię. Tajemnica przemyślanego zdobienia rękojeści tkwi w szczegółach azjatyckiego stylu. Złocista klinga o mozaikowej strukturze przypomina ozdobną gardę japońskiego miecza, a nierdzewna stopka z elaganckim logiem zapewnia silne wrażenia estetyczne.
<p>Piękno i precyzja to główne rysy japońskiej kultury , podobną filozofię wyznaje również marka MIYABI z miasta Seki – centrum japońskiego nożownictwa mieszczącego się tam już od XIV wieku. Ten japoński, tradycyjny producent noży połączył precyzyjne rzemieślnicze wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu, grupa handlowa ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych, japońskich noży, i to bezpośrednio w centrum japońskiego przemysłu nożowniczego.
Produkcja japońskich mieczy już od wielu lat jest tradycją w kraju kwitnącej wiśni. Miecze Samurajów były i są podziwiane za swoją niepowtarzalną elegancję, ostrość, piękno i techniczną doskonałość. Precyzyjnie wykonane noże MIYABI z autentyczną japońską klingą są dostojnym kontynuatorem tej tradycji. Zachwycająca i niemal chirurgiczna** ostrość noży pozwoli zachować strukturę krojonych produktów.** Mogą Państwo być wymagający niczym japońscy szefowie kuchni, a efektem Waszej pracy zawsze będzie doskonale wyglądająca, smaczna potrawa.
Zalecenia i konserwacja:
<p></p>