Nóż Santoku ZWILLING® Pro jest zaliczany do noży typu azjatyckiego. Dumnie prezentuje swoje szerokie, a przede wszystkim ostre ostrze. Wszystkie noże Santoku produkowane przez firmę ZWILLING J. A. Henckels mają precyzyjnie polerowane ostrza. Wyższy wypolerowany szlif obniża tarcie, dzięki czemu krojenie jest dokładniejsze i wymaga mniejszej siły. Tego mistrza kuchni azjatyckiej można wykorzystać na trzy sposoby: do przygotowywania potraw z mięs, ryb i warzyw. Wyśmienite ostrze noża Santoku sprawdzi się na przykład podczas krojenia pomidorów, których kształt i struktura pozostają w trakcie krojenia nienaruszone.
Seria ZWILLING® Pro
Należąca do Solingen marka ZWILLING nieustannie wprowadza innowacje do swoich produktów. Wykorzystując prawie trzystuletnie doświadczenie, i z pomocą włoskiego architekta i projektanta Matteo Thuna niemiecka firma ZWILLING J. A. Henckels stworzyła serię noży ZWILLING® Pro , która łączy tradycyjny wygląd rękojeści z trzema nitami z innowacyjnym kształtem gardy. Zakrzywiona garda oferuje nieporównywalny komfort siekania.
W przypadku serii noży ZWILLING® Pro projektanci firmy brali pod uwagę kilka zmiennych: wygląd, formę, funkcję, materiał oraz wrażenia odczuwane podczas użytkowania. Połączenie tradycji i innowacji zaowocowało fenomenalną serią noży o najwyższej jakości i doskonałym kształcie z ostrzem łączącym europejską i japońską kulturę krojenia. Smukła rękojeść ułatwia intuicyjny, bezpieczny chwyt, noże są ostre, wygodne i wytrzymałe.
Zastosowane technologie i materiały
Do wykonania noży użyto specjalnej stali wysokiej jakości z optymalną ilością chromu i węgla, wytwarzanej według specjalnych wymogów wyłącznie dla firmy ZWILLING J. A. Henckels. Ten rodzaj stali o twardości około 57 HRC w skali Rockwella jest sprężysty, charakteryzuje się dobrą początkową wydajnością cięcia, długotrwałą żywotnością ostrza i niesamowitą odpornością na korozję. Specjalna stal ułatwia również ostrzenie. Fakt, że bez zmiany receptury chemicznej stali wykonano już ponad 100 milionów noży, tylko potwierdza jej wysoką jakość.
Na potrzeby produkcji noży właściwości stali są dodatkowo udoskonalane za pomocą specjalnej opatentowanej metody utwardzania FRIODUR® , w ramach której stal po rozgrzaniu do temperatury ponad 1000 °C i zahartowaniu zostaje zamrożona w –70 °C, po czym jest jeszcze dwukrotnie rozgrzewana do temperatury około 250 °C. Osiągnięta struktura molekularna znacząco podnosi twardość, trwałość i odporność noża na korozję.
Ostrze noża jest wykuwane z jednego kawałka stali metodą SIGMAFORGE® , która poprawia właściwości stali. Kute w ten sposób ostrza mają gęstszą i bardziej jednorodną strukturę, co zapewnia większą twardość, trwałość i odporność ostrza na stępienie.
Stabilne ostrze i perfekcyjna geometria noża daje wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjne prowadzenie po linii cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, która czyni krojenie bardziej przyjemnym. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż z łatwością kroi produkty spożywcze.
Garda Pro Touch i klinga wykonane są z jednego kawałka stali. Zapewnia to właściwe rozłożenie wagi i precyzyjne prowadzenie noża po linii cięcia. Okucie gardy w nożach ZWILLING® Pro płynnie przechodzi w przednią część rękojeści, jeszcze bardziej ułatwiając trzymanie.
Rękojeść o ergonomicznym kształcie wykonana z wytrzymałego, nietłukącego się materiału syntetycznego, odpornego na uderzenia i na działanie kwasów spożywczych. Można ją myć w zmywarce do naczyń. Okładziny są przymocowane do trzonu trzema nitami. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów zapobiega również osadzaniu się brudu i bakterii, dzięki czemu noże spełniają restrykcyjne normy higieniczne .
Konserwacja noży ZWILLING
Noże z plastikowymi rękojeściami można myć w zmywarce do naczyń, zaleca się jednak mycie ręczne , które jest delikatniejsze dla noży . Jeśli jednak preferują Państwo mycie w zmywarce do naczyń, to należy pamiętać o tym, że wysokiej jakości noże mogą ulec uszkodzeniu, jeśli w trakcie mycia zetkną się ze sztućcami, garnkiem lub patelnią. Podczas wkładania naczyń do zmywarki należy skontrolować, czy ostrza noży nie stykają się z innymi przedmiotami. Producent zaleca również przy ewentualnym korzystaniu ze zmywarki do naczyń stosowanie ekonomicznego programu z maksymalną temperaturą 55 °C.
Ostrzenie noży ZWILLING
Każdy nóż należy od czasu do czasu naostrzyć. Dotyczy to również noży Santoku ze specjalnym ostrzem. Do ostrzenia noży Santoku marki ZWILLING polecane są kamienie szlifierskie TWIN Stone Pro i TWIN Finishing Stone Pro. Oferujemy również oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta – zapewniamy odesłanie noża do firmy ZWILLING J. A. Henckels w Niemczech.