Producent | MIYABI |
Rodzaj produktu | Nóż specjalny |
Seria | MIYABI 4000FC |
K překladu | CZ AUTO-PRO |
Margin | A |
„Kuchnia, w której nie można znaleźć dobrego noża, nie jest kuchnią“ Masaharu Morimoto, ekspert kuchni japońskiej i szef kuchni Niezwykle ostry japoński mały nóż KUDAMONO, z cienkim, ale wytrzymałym krótkim ostrzem, jest idealny do czyszczenia, obierania i krojenia owoców i warzyw . Możesz wyjść poza zwykłe przygotowanie składników i użyć go do dekoracyjnego rzeźbienia owoców i warzyw . Wytrzymała ośmiokątna rękojeść dobrze leży w dłoni i zwiększa bezpieczeństwo chwytu. Specyfikacja: długość ostrza 9 cm Przyjemność z gotowania zaczyna się już na etapie przygotowań, gdzie nóż odgrywa niezrównaną rolę. Selfpońskie noże z serii MIYABI 4000FC z wdziękiem przeprowadzą Cię przez wszystkie rytuały przygotowywania posiłków. Noże z tradycyjnymi rękojeściami zostały stworzone z naciskiem na elegancję oraz maksymalną praktyczność i bezpieczeństwo. Ostrze wykonane jest z podwójnie hartowanej stali chromowej FC61. Aby osiągnąć jeszcze lepsze właściwości, zastosowano unikalny proces hartowania CRYODUR®, podczas którego stal jest mrożona w temperaturze –196°C. Uzyskany w ten sposób Materiał charakteryzuje się wyjątkową twardością . Tradycyjny proces ręcznego ostrzenia Honbazuke jest sprawdzony przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wieloetapowy proces szlifowania, w którym nóż jest najpierw ostrzony za pomocą pionowego i poziomego obrotowego kamienia szlifierskiego, a na koniec ostrze jest polerowane skórzanym pasem do honowania. Symetryczny szlif i krawędź katany zapewniają łatwe przebijanie się przez surowce. Wycięta osłona zapobiega ześlizgnięciu palców na ostrze. Ośmiokątny uchwyt zapewnia doskonałą kontrolę nad cięciem i skuteczne wsparcie podczas krojenia. Drewno hebanowe jest naturalnie trwałe i stabilne wymiarowo ze względu na swoje wysokie usłojenie. Ozdobny trzpień klamki jest przyzwoitym i dekoracyjnym sposobem. Idealne wyważenie noża zapewnia komfort i zapobiega zmęczeniu dłoni. Noże MIYABI 4000FC w pełni zaspokoją Twoje pragnienie posiadania precyzyjnego narzędzia japońskiego pochodzenia. Wykonane z podwójnie hartowanej stali chromowanej FC61 Twardość 61 Rockwell CRYODUR® – unikalna metoda liofilizacji/utwardzania Ostrze 2-warstwoweWycięta osłona zwiększa bezpieczeństwo użytkowania Autentyczny, wąski kształt japoński Ostrze Katana edge Symetryczny szlif Honbazuke unikalny trójfazowy szlif ręczny Wysoka trwałość ostrza, odporność na korozję i optymalna elastyczność Wygodny uchwyt wykonany z drewna pakka Kształt ośmiokątny, drewno impregnowane Idealne wyważenie dla wygodnej manipulacji z nożem Szpilka ozdobna Grawerowane logo Nie nadaje się do mycia w zmywarce Dożywotnia gwarancja na wady fabryczne ostrza Piękno i precyzja to główne cechy japońskiej kultury, a ta sama filozofia została zachowana przez markę MIYABI z Seki, centrum japońskiego przemysłu nożowniczego, od XIV wieku. Japoński producent tradycyjnych noży połączył swoje precyzyjne wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. I. HENKELS. Dzięki temu grupa biznesowa ZWIL LING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych noży japońskich, w samym sercu japońskiego przemysłu nożowniczego. Produkcja japońskich mieczy jest tradycją w Kraju Wschodzącego Słońca od wielu stuleci. Miecze samurajskie były i są podziwiane za ich wyjątkową elegancję, ostrość, piękno i techniczną perfekcję. Precyzyjnie wykonane narzędzia MIYABI z autentycznymi japońskimi ostrzami są godnym naśladowcą tej tradycji. Zachwycająca, niemal „chirurgiczna“ ostrość noży zachowuje strukturę użytych składników. Bądź tak wymagający jak japońscy szefowie kuchni, a Twoim celem zawsze będzie idealnie wyglądające danie. Zalecenia i konserwacja: Nie należy używać noży do krojenia bardzo twardych produktów, takich jak np. produkty mrożone. Nie należy narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą Unikaj zginania noża Aby zachować ostrość, zaleca się umyć nóż ręcznie delikatnym środkiem czyszczączym i natychmiast wysuszyć Chroń nóż przed zderzeniem Jeśli nie używasz noża przez dłuższy czas, zaleca się owinąć go w suchą tkaninę lub gazetę. Olej do tuszu używany przy drukowaniu gazet chroni ostrze przed ewentualną korozją W ramach pielęgnacji możesz ostrze przecierać ścierką nasączoną olejem, co zwiększy odporność na korozję Przechowuj nóż w bezpiecznym miejscu