Rozmiar | uniwersalny |
Producent | Tojiro |
Kod_producenta | 3245-uniw |
EAN | 4960375175672 |
Styl | japoński |
Rodzaj noża | nóż szefa |
Rękojeść | drewniana |
Długość ostrza | 16-19 cm |
Nóż kuchenny Santoku Tojiro Zen Dąb FD-567D 16,5 cm
Japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony głównie do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, znakomicie się też sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół.** Duża klinga** ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię. Tradycyjna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Dane techniczne:
Ostrze - laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 30,5 cm
Długość ostrza - 16,5 cm
Szerokość klingi - 5 cm
Grubość klingi - ok. 2,5 mm
Waga - ok. 115 g
Tojiro Zen DP to kwintesencja filozofii Tojiro , która zamyka się w jednym słowie: bezinteresowność. Specjaliści z Fujitora Industry , pragnąc pogodzić nowoczesność z japońską tradycją, stworzyli wysokiej jakości noże, które stosunkowo niewiele kosztują, a posiadają rękojeści w tak zwanym stylu japońskim oraz profesjonalne ostrza. Trzywarstwowa lub dwuwarstwowa stal nierdzewna z dodatkiem kobaltu powstaje ze szwedzkiego żelaza, które jest trwałe, odporne na rdzę i długo zachowuje ostrość. Klasyczne, dębowe rękojeści w kształcie litery D są wzmocnione pierścieniem z wytrzymałego sztucznego tworzywa.