Diamentowa stalka WÜSTHOF umożliwia perfekcyjne, delikatne
i przede wszystkim szybkie ostrzenie wszystkich noży. Należy jednak liczyć
się z tym, że diamentowa powierzchnia z czasem się zetrze, ponieważ tak
samo jak materiał ostrza noża jest ona oszlifowywana podczas ostrzenia.
Plastikowa rączka z metalowym otworem do zawieszenia.
- Służy do przywracania ostrości noża
- Pokryta diamentami przemysłowymi
- Rękojeść z tworzywa sztucznego z oczkiem do zawieszenia
Łatwa w użyciu:
- Ostrze należy trzymać pod ostrym kątem (około 15–20°) do stalki i na
przemian przeciągać z jednej i z drugiej strony po powierzchni stalki, nie
zmieniając przy tym siły nacisku.
- Czynność należy powtórzyć od 5 do 10 razy z każdej strony, w
zależności od ostrości noża.
- Podczas ostrzenia należy koniecznie utrzymywać kąt ostry i ostrzyć
nóż na całej długości ostrza, od gardy aż po czubek.
- Szybkość ruchów nie odgrywa w procesie ostrzenia żadnej roli.
<p></p>