Nóż kucharski Chef’s Edition to solidny, ciężki nóż z szeroką klingą i precyzyjnym, ale wytrzymałym ostrzem. Grzbiet noża i klingi jest lekko wygięty i formuje ostry czubek. Dzięki temu jest wszechstronny, nadaje się do czyszczenia i krojenia warzyw, mięsa i siekania kotletów. Nadaje się również do siekania ziół, warzyw lub orzechów. Czubek noża nie traci kontaktu z deską do krojenia, a ostrze porusza się w górę i w dół. Jedna strona noża jest szersza, co ułatwia równomierne filetowanie ryb.
Seria Chef’s Edition
Noże Chef’s Edition ze specjalnej, kutej stali nożowej, docenią głównie wymagający kucharze, dla których najważniejsza jest wysoka jakość, ostrość i wyraźny design Made in Germany. Połączenie tradycyjnego kowalstwa i nowoczesnej technologii produkcji Performance Cut . Efektem są bardzo ostre noże, odporne na uszkodzenia i wyszczerbienie, których nie sposób stępić. Żywotność noża dwukrotnie przekracza wymagania normatywne.
Projektanci WMF Studio pomyśleli o wszystkim. Noże są dostosowane do trzymania w taki sposób, jak robią to zawodowi kucharze. Rękojeści z matowej stali nierdzewnej 18/10 Cromargan® nadają nożom wyrafinowany wygląd. Zwraca uwagę dynamiczny kształt . Noże Chef’s Edition wyglądają luksusowo , a zarazem nowocześnie i ponadczasowo.
Zastosowane technologie i materiały
Do produkcji noży wykorzystano specjalną, wysokiej jakości stal nożową , która jest drobnoziarnista, twarda i odporna na korozję. Płaski szlif oznacza dużą wytrzymałość na uszkodzenie i wyszczerbienie oraz długie zachowanie właściwości użytkowych. Dodatkowo kucie poprawia wrodzone cechy stali, homogenizując i zagęszczając jej strukturę.
Specjalna technologia Performance Cut łączy zalety tradycyjnego kucia i nowoczesnych procesów produkcji. W efekcie powstaje ostrze najwyższej jakości. Decydujące dla jakości noża jest również dokładne szlifowanie pod stałym kątem. To właśnie płaski szlif sprawia, że noże są tak ostre.
Garda została wykonana z jednego kawałka stali, dzięki czemu jest zintegrowana z ostrzem. Zapewnia właściwe rozłożenie wagi i precyzyjne prowadzenie noża po linii cięcia. Okucie gardy płynnie przechodzi w przednią część rękojeści, jeszcze bardziej ułatwiając trzymanie.
Ergonomiczna rękojeść wykonana jest z wysokiej jakości matowej stali szlachetnej Cromargan®, zawierającej 72 % stali, 18 % chromu i 10 % niklu. Materiał jest trwały, nierdzewny i odporny na działanie kwasów spożywczych. Cromargan® ma piękny połysk i jest łatwy w czyszczeniu.
Konserwacja noży WMF
Noże Chef’s Edition nie nadają się do mycia w zmywarce. Noże tak wysokiej klasy należy myć tylko ręcznie pod bieżącą wodą, byzachować ich właściwości , jak również oszczędzić czas.
Ostrzenie noży WMF
Każdy nóż od czasu do czasu wymaga ostrzenia, w optymalnym przypadku za pomocą stalki po każdym użyciu. Do ostrzenia noży serii Chef’s Edition zalecamy stalki (należy ostrzyć pod kątem 13°), albo ostrzałki WMF.