Nóż do mięsa Spitzenklasse Plus to wąski nóż z solidną klingą o długości 16 cm i delikatnym ostrzem. Doskonale nadaje się do krojenia i porcjowania surowego lub pieczonego mięsa, którego włókna bez problemu przekroji. Za jego pomocą można kroić mięso w bardzo drobną kostkę lub cienkie paseczki. Natomiast podczas porcjowania pieczonego mięsa nie będzie z niego wyciekać sok.
Seria Spitzenklasse Plus
Seria noży Spitzenklasse Plus niemieckiej firmy WMF nawiązuje do tradycyjnej serii Spitzenklasse, klasyki wśród noży. Nitowane części uchwytu wykonane są ze specjalnego tworzywa sztucznego i – w przeciwieństwie do serii Spitzenklasse – mają zaokrąglone krawędzie. Doskonałe połączenie pojedynczych elementów noży nie pozwala na zatrzymywanie osadu i bakterii.
Klingi z kutej nożowej stali są wyprodukowane w innowacyjnej technologii Performance Cut . Ostrze jest ponadto skontrolowane za pomocą lasera. Zapewnia to doskonałe właściwości ostrza podczas krojenia i długotrwałą ostrość klingi na jej całej długości. Żywotność noży jest dwa razy dłuższa niż wymagają tego normy. Seria Spitzenklasse Plus oferuje wszystkie możliwe rodzaje noży, zawsze z odpowiednim ostrzem i właściwym kształtem klingi.
</P> <P>
Użyte technologie i materiały
Do produkcji noży została użyta specjalna wysokiej jakości stal nożowa o twardości ok 55 – 57 HRC według Rockwella, która jest drobnoziarnista, twarda i mniej skłonna do korozji. Co więcej dzięki płaskiemu szlifowi posiada dużą odporność na uszkodzenia czy wyłamania, równocześnie zachowując doskonałe właściwości krajalnicze. Jej właściwości są na potrzeby produkcji noży dodatkowo ulepszane poprzez kucie, które homogenizuje i zagęszcza jej strukturę.
Specjalna technologia Performance Cut łączy w sobie zalety tradycyjnego kucia i nowoczesnych procesów produkcyjnych. Efektem jest doskonałe ostrze. O wyjątkowej jakości noża decyduje również wykonany pod niezmiennym kątem precyzyjny szlif. To właśnie płaski szlif sprawia, że nóż jest wyjątkowo ostry.
Wzmocniony próg noża jest zintegrowaną częścią klingi utworzoną z jednego kawałka stali. Zapewnia właściwe rozłożenie wagi, chroni palce przed ześlizgnięciem się na ostrze i zapewnia precyzyjną pracę z nożem.
Rękojeść jest wyprodukowana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego wygodnie leży w dłoni dzięki zaokrąglonym krawędziom. Trzonek jest przymocowany do stopki noża trzema nitami. Doskonałe połączenie pojedynczych elementów noży nie pozwala na zatrzymywanie osadu i bakterii. Są one więc absolutnie higieniczne.
Konserwacja noży WMF
Noże Spitzenklasse Plus nie nadają się do mycia w zmywarce. Noże tak wysokiej klasy należy myć wyłącznie ręcznie pod bieżącą wodą, aby zachować ich właściwości , jak również zaoszczędzić czas.
Ostrzenie noży WMF
Każdy nóż od czasu do czasu wymaga ostrzenia, w optymalnym przypadku za pomocą stalki po każdym użyciu. Do ostrzenia noży serii Spitzenklasse Plus zalecamy stalki (należy ostrzyć pod kątem 13°), albo ostrzałki WMF.