Odporny – ceramika, z której wykonano talerz Olympia, może poszczycić się świetną jakością. Jej wytrzymałość została dodatkowo wzmocniona warstwą szkliwa, nadającego zarówno połysk, jak i odporność na zarysowania.O różnych głębokościach – talerze marki Kadax występują w 3 rozmiarach. Wersja płaska ma średnicę 24 centymetrów, głęboka – 23 centymetrów, natomiast najmniejsza opcja deserowa ma 19 centymetrów średnicy.Stylowy – nieco rustykalny design talerzy może zarówno świetnie uzupełnić posiadaną już zastawę, jak również samodzielnie stworzyć nową. Skomponują się nie tylko z klasycznym, ale także nowoczesnym otoczeniem. Praktyczny – talerz nie posłuży Ci wyłącznie do podawania jedzenia. Dzięki właściwościom ceramiki możesz podgrzać zawartość naczynia bezpośrednio na nim. Wystarczy, że umieścisz je w piekarniku lub mikrofalówce.Idealny na prezent – talerz Olympia jest rękodziełem wysokiej klasy. To jedyne w swoim rodzaju naczynie – pojedynczo lub w zestawie – sprawdzi się w każdym domu, zapewniając właścicielowi możliwość długotrwałego użytkowania.Podstawą każdej zastawy, zarówno tej codziennej, jak i przeznaczonej wyłącznie na specjalne okazje, są talerze. Jeżeli poszukujesz właśnie tego elementu, pragnąc, by sprawdził się w obu wymienionych przypadkach, talerz Olympia na pewno zwróci Twoją uwagę. Ta ręcznie wykonana propozycja charakteryzuje się lekko rustykalnym, choć wciąż klasycznym designem. Gładka powierzchnia naczynia ma odcień głębokiego brązu, co wspaniale wyeksponuje potrawy. Talerzowi elegancji nadaje połyskująca warstwa szkliwa.W ofercie marki Kadax dostępne są trzy różne warianty talerzy. Model płaski, o średnicy24 centymetrów, będzie idealny do dań głównych; opcja ta sprawdzi się też świetnie w roli podtalerza. Drugą wersją jest talerz głęboki, mający 23 centymetry średnicy. Propozycja ta jest dedykowana nie tylko zupom czy kremom, ale także makaronom oraz sałatkom. Z kolei mały talerz (19 centymetrów średnicy) jest rewelacyjną opcją deserową. Naczynia nabyć można w 4 pakietach, liczących kolejno 6, 4, 2 i jedną sztukę.Każdy talerz Olympia pozostaje wysoce praktycznym naczyniem. Użyte do ich wyrobu materiały ceramiczne cechują się dużą wytrzymałością, zapewnianą przez proces wypalania i pokrycie warstwą szkliwa. Oznacza to, że wszystkie egzemplarze mogą być oczyszczane w zmywarce. Możliwe jest także umieszczenie ich w mikrofalówce lub piekarniku, by błyskawicznie podgrzać potrawę. Pragniesz stworzyć niebanalną zastawę bądź ją urozmaicić? A może potrzebny Ci funkcjonalny prezent? Talerz Olympia to strzał w dziesiątkę!Wytwarzanie produktów kamionkowychWykonane z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z kolejnych etapów procesu produkcji. Najistotniejszym krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub garnka – w której materiał pozostaje około 2–3 godzin, aż do swojego wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.Całkowicie zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).To właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię. Zalety i zastosowania kamionkiKamionka należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych. Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza się unikalnością. Niezwykle istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników czy zapachów.Wszystkie te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.Kluczowe cechy wyrobów kamionkowychNaczynia kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa, która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.Innym zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem nieprzywierające.
Aby zobaczyć więcej produktów, usuń filtr