</p>Odpowiedni do młynka do mielenia ZANZIBAR.
Biały pieprz Sikara z Madagaskaru. Pochodzenie i historia.
Dla Madagaskaru typowe jest raczej uprawianie zielonego pieprzu. Podczas uprawy białej odmiany tej przyprawy, aby uzyskać duże ziarna, należy pozwolić pieprzu dojrzeć. Gérard Vives wprowadził nowy system zbierania najlepszych ziarenek, które najpierw zanurzane są w świeżej wodzie, mielone, a następnie suszone na słońcu i starannie selekcjonowane. Dzięki temu procesowi powstaje cenny i wyjątkowy biały pieprz.
Wskazówki dotyczące użycia.
Świetnie sprawdzi się z małżami, ostrygami, białym mięsem, drobiem, białym rybim mięsem, wieprzowiną i cielęciną oraz z białymi sosami. Doda smaku makaronom, ryżom, warzywom grillowanym i gotowanym na parze, tykwom i dyniom, pieczarkom, chrzanowi, fasoli białej i czerwonej, pomidorom i sałatom. Polecamy także wybróbowanie białego pieprzu jako dodatku do deserów zawierających pomarańcze i gruszki.
O smaku.
Pieprz biały Sikara ma wyjątkowo świeży, warzywno-kwiatowy aromat z miętowym posmakiem, a także przebłyskami anyżu, cytryny i eukaliptusa.
Mielenie pieprzu.
Mielenie służy głównie do uwalniania pełni smaku pieprzu. Aromatyczne cząsteczki mieszczą się w środku ziarnka pieprzu, natomiast drobinki odpowiadające za ostry smak znajdują się głównie na jego zewnętrznej stronie. W celu zwiększenia pikantności Państwa potraw należy zmielić pieprz na drobno, natomiast jeśli priorytetem jest uwolnienie aromatu, proszę zmielić przyprawę na grubsze ziarna. Pieprz należy zmielić na sam koniec gotowania! Jeśli chcą Państwo cieszyć się jak najgłębszym smakiem pieprzu, nie wolno zbyt wcześnie dodawać go do gotujących się potraw, ponieważ straci swoją siłę i smak.