</p>Odpowiedni do młynka do mielenia ZANZIBAR, opakowanie zawiera 8× pojemnik z egzotycznym pieprzem.
Dzięki kolekcji różnych rodzajów egzotycznego pieprzu w jednym opakowaniu mogą Państwo rozsmakować się w pikantnych pieprzach w atrakcyjnej cenie. Młynek ZANZIBAR to wyjątkowy projekt stworzony przez Gérarda Vivesa, znanego na całym świecie eksperta do spraw pieprzu. Jego ekspedycje obierają za cel odkrycie nowych rodzajów pieprzu i sprawienie, że będą one dostępne nie tylko dla kucharzy z najlepszych kuchni świata, ale także w każdym gospodarstwie domowym. Pojedyncze wkłady z pieprzem łatwo umieścić w młynku i wybrać według uznania bezpośrednio przy stole.
Nasza wskazówka: zawartość zasobników mogą zostać wykorzystane jako wypełnienie jakiegokolwiek młynka do pieprzu Peugeot.
Czerwony pieprz Kampot z Kambodży
Czerwony pieprz zaczął być uprawiany w Kampocie wraz z pojawieniem się Gérarda Vivesa. Z troską o jakość i poszanowanie przyrody ożywił on regionalną produkcję czarnego pieprzu, założył Farmlink, którego celem jest stworzenie całkowicie naturalnego procesu, umożliwiającego dojrzałemu pieprzowi zachować piękną, czerwoną barwę nawet po okresie suszenia. Rolnicy wynaleźli system, który, ku uciesze smakoszy, znalazł zastosowanie w całym regionie.
Wskazówki dotyczące użycia
Czerwono-brązowy pieprz jest bardzo silną i ostrą przyprawą. Ta czarująca i elegancka odmiana pieprzu charakteryzuje się smakiem pieczonego chleba i makaronu, cytrusów, przypraw i ananasa.
Czarny pieprz Kampot z Kambodży Pieprz z kambodżańskiej prowincji Kampot był znany ze swojego oryginalnego smaku dużo wcześniej, nim kraj przeszedł pod panowanie Czerwonych Khmerów, a handel został wstrzymany. W roku 2004 Gérard Vives podjął próbę zjednoczenia farmerów z kilku plantacji pieprzu. Projekt Farmlink, który miał na celu ożywienie produkcji w regionie, okazał się sukcesem. Francuz zdecydował się skupić wszystkie siły w dążeniu do uzyskania najwyższej jakości przypraw, opierając się na kilku etapach selekcji: podczas hodowli, w czasie żniw oraz przed i po suszeniu. Za namową specjalistów zmienił metody pracy rolników, w wyniku czego niektóre plantacje osiągnęły niesłychanie wysokie wyniki. Farmerzy nie używają pestycydów ani chemicznych nawozów. Cały proces jest naturalny, nawozem używanym w czasie uprawy przypraw jest mieszanka odpadów z pól ryżowych i roślin. Regularnie dodaje się nową ziemię, która jest ręcznie podlewana.
Świetnie sprawdzi się w parze z czerwonym mięsem, powoli gotowanymi daniami, zimnymi posiłkami, a także z tłustszymi rybami (makrelą, sardynkami, anchois, tuńczykiem, pstrągiem…). Czarny pieprz będzie doskonałym dodatkiem do ciemnych i pomidorowych sosów, marynat lub pizzy. Polecamy także doprawianie warzyw (czerwonej kapusty, soczewicy i ciecierzycy, delikatnych, białych serów i niektórych rodzajów owoców (truskawek, czereśni, fig i arbuzów). Czarny pieprz stworzy oryginalny duet z czekoladowymi deserami.
O smaku
Pieprz Van Dinh świetnie sprawdzi się w parze z małżami, owocami morza i tłustymi rybami. Doda smaku także wielu rodzajom mięsa – perliczce, gołębiom, jagnięcinie, słodko-kwaśnym wieprzowym i cielęcym żeberkom. Odmieni smak zup, bulionów, warzyw gotowanych na parze, grzybów i pieczarek oraz karmelizowanej cykorii. Delikatnie wesprze smak koziego sera z kropelką oliwy z oliwek. Smacznym zaskoczeniem będzie połączenie pieprzu Vinh Dinh z sałatkami owocowymi, owocami w winie, bitą śmietaną, lodami i sorbetami. Idealnie współgra z ananasem, miękkimi owocami, cytrusami. Stworzy niezapomniany duet z czekoladowymi deserami. Nie powinno się gotować pieprzu, należy dodawać go w końcowej fazie przygotowywania posiłków.
O smaku
Mieszanka jest świetnym dopełnieniem grillowanego, czerwonego mięsa, a także pieczonych i powoli gotowanych dań. Pasuje także do ryb, takich jak tuńczyk, makrela, sardynki, śledzie i anchois.
**O smaku
Mieszanka do ryb
Stworzenie mieszanki przypraw nie jest łatwym procesem. Trudność spoczywa przede wszystkim w zrównoważeniu silnych i delikatnych aromatów, które mają za zadanie przenieść danie na inny, często nieoczekiwany poziom smaku. Mieszanka do ryb charakteryzuje się wyrazistym zapachem i średnią ostrością, co sprawia, że rybie mięso, małże i owoce morza zachowują swoją delikatność. Mieszanka zawiera biały pieprz, który dodaje mocy i elegancji, dziko rosnący biały pieprz z posmakiem aromatycznych ziół, kolendra odpowiada za owocowy odcień, koper wpływa na owocowy i wyrazisty smak, a różowy pieprz zapewnia mieszance kwiatowy aromat.
Wskazówki dotyczące użycia
** Mieszanka do ryb charakteryzuje się świeżą, warzywną barwą z owocowo-kwiatowym aromatem. Dominantą smaku są ziarenka kopru ze śladem anyżu.
Dziko rosnący czarny pieprz Voatsiperifery z Madagaskaru
Ten rodzaj pieprzu rośnie dziko i charakteryzuje się miękkimi owocami z ogonkiem. Można znaleźć go w ciepłych, rozległych obszarach u podnóża południowo-wschodniego łańcucha górskiego Madagaskaru. Rośliny pną się wokół drzew lasu deszczowego. Czasem przekraczają wysokość 20 metrów, przez co zbiory tej przyprawy są nierzadko bardzo utrudnione. Przetwarzanie dziko rosnącego pieprzu jest niełatwym, skomplikowanym procesem, ponieważ ziarenka zawierają dużo wody i są niezwykle kruche. Do wyprodukowania jednego kilograma suchej przyprawy, należy zebrać dziesięć kilogramów świeżych ziarenek pieprzu. Ten rodzaj dzikiego pieprzu jest niesamowicie cenny.
Wskazówki dotyczące użycia
** Przyprawa o klasycznym smaku pieprzu ma niezwykle lesistą, żywiczno-ziemistą barwę. Zawiera ślady cytrusów, owoców i kwiatów. Jego świeży posmak długo się utrzymuje. Pojawienie się pikantnego smaku nie jest gwałtowne, ale głębokie i przenikliwe, a także długo się utrzymuje. Ta dziko rosnąca przyprawa nie jest tak silna jak czarny lub biały pieprz. Wbrew pozorom, okrągłe owoce pieprzu, mimo obfitego aromatu, znajdą zastosowanie jako niezastąpiony dodatek w wielu daniach.
Czarny pieprz Ba Ria z Wietnamu
Ten cenny pieprz uprawia się w górzystej, centralnej części Wietnamu, na
małych, rodzinnych plantacjach. Ziarenka pieprzu są starannie wybierane
i segregowane, aby mogli Państwo spróbować najlepszych plonów regionu.
Wskazówki dotyczące użycia
** Ciepły i niezwykle owocowy smak pozostawia w ustach posmak duszonych pomidorów i morelowej marmolady z łagodnym, żywiczno-miętowym zabarwieniem.
Biały pieprz Sikara z Madagaskaru
Dla Madagaskaru typowe jest raczej uprawianie zielonego pieprzu. Podczas uprawy białej odmiany tej przyprawy, aby uzyskać duże ziarna, należy pozwolić pieprzu dojrzeć. Gérard Vives wprowadził nowy system zbierania najlepszych ziarenek, które najpierw zanurzane są w świeżej wodzie, mielone, a następnie suszone na słońcu i starannie selekcjonowane. Dzięki temu procesowi powstaje cenny i wyjątkowy biały pieprz.
Wskazówki dotyczące użycia
Pieprz biały Sikara ma wyjątkowo świeży, warzywno-kwiatowy aromat z miętowym posmakiem, a także przebłyskami anyżu, cytryny i eukaliptusa.
Mielenie pieprzu
Mielenie służy głównie do uwalniania pełni smaku pieprzu. Aromatyczne cząsteczki mieszczą się w środku ziarnka pieprzu, natomiast drobinki odpowiadające za ostry smak znajdują się głównie na jego zewnętrznej stronie. W celu zwiększenia pikantności Państwa potraw należy zmielić pieprz na drobno, natomiast jeśli priorytetem jest uwolnienie aromatu, proszę zmielić przyprawę na grubsze ziarna. Pieprz należy zmielić na sam koniec gotowania! Jeśli chcą Państwo cieszyć się jak najgłębszym smakiem pieprzu, nie wolno zbyt wcześnie dodawać go do gotujących się potraw, ponieważ straci swoją siłę i smak.