Rozmiar | uniwersalny |
Producent | Tojiro |
Kod_producenta | 3248-uniw |
EAN | 4960375185992 |
Styl | zachodni |
Rodzaj noża | do porcjowania |
Rękojeść | drewniana |
Długość ostrza | 20-24 cm |
Nóż kuchenny do porcjowania Tojiro Shippu Black FD-1599 21 cm
Nóż kuchenny przeznaczony do porcjowania i plastrowania mięs, np. drobiu, pieczeni czy szynki – po ugotowaniu lub upieczeniu produktu. Specjalne ostrze, które jest znacznie węższe i cieńsze niż w zwykłych nożach, pozwala ciąć przez całą płaszczyznę płynnie i precyzyjnie, podczas gdy grubszy nóż często się klinuje i szarpie mięso.
Dane techniczne:
Ostrze - stal 63 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 35 cm
Długość ostrza - 21 cm
Szerokość klingi - 3,5 cm
Grubość klingi - ok. 2,5 mm
Waga - ok. 105 g
Efekt rozchodzących się na klindze fal podkreślono czarną powłoką tlenkową, powstałą w procesie oksydowania stali. Takie rozwiązanie zwiększa żywotność noża i jego odporność na korozję. Rękojeści z hartowanego drewna kasztanowego pięknie się komponują z czernioną stalą. Ponieważ są wzmocnione pierścieniem z żywicy i zabezpieczone przezroczystym lakierem, wykazują wysoką odporność na wilgoć i przebarwienia. Wygodne świetnie leżące w dłoni i nie męczące jej nawet po kilku godzinach pracy, kasztanowe rękojeści wzmocnione pierścieniem ze sztucznego tworzywa, zapobiega wysunięciu się klingi. Perfekcyjnie ostre i wytrzymałe noże z serii Shippu stanowią znakomitą alternatywę dla klasycznych modeli japońskich.