Fondue wymyślili szwajcarscy pasterze alpejscy,
którzy żyli daleko od cywilizacji, jedząc tylko to, co
sami przygotowali – chleb i ser. Ciepłe serowe sosy
przygotowywali z jednego lub dwu rodzajów sera i wina
oraz nalewki z czereśni. Dopiero wiele później powstały
inne połączenia.
Wyśmienite serowe fondue
można przygotować przede wszystkim z sera emmental,
z niebieską pleśnią i sera pleśniowego.Ser należy
rozpuścić w garnku na mniejszym ogniu. Można dodać
trochę śmietany, przypraw lub czosnku. Następnie na
widelczyki nabija się kawałki pieczywa lub mięsa,
maczając je w rozpuszczonym sosie serowym.
Komplet fondue serowego składa się z 10 części,
został wykonany w połączeniu ceramiki żaroodpornej,
metalu, drewna, plastiku i stali nierdzewnej.
Zestaw zawiera:
1× ceramiczna dekorowana patelnia z rączką
1× taca drewniana
1× stojak metalowy
1× palnik ze stali nierdzewnej
6× widelec ze stali nierdzewnej z plastikową rączką
Aby zobaczyć więcej produktów, usuń filtr