Global SAI Nóż kuchenny do warzyw 19 cm SAI-04
Specjalistyczny** nóż kuchenny,** przeznaczony** do krojenia i siekania** różnych rodzajów warzyw. Szerokość japońskiego noża Nakiri pozwala kroić nawet duże produkty płynnym ruchem i szybko przenosić składniki do salaterki lub na patelnię. Cienka, prostokątna klinga jest szczególnie przydatna przy krojeniu twardych warzyw, jak marchewka czy rzodkiew japońska, w długie plastry.
Dane techniczne:
Ostrze – 3-warstwowy materiał CROMOVA 18 SANSO, stal nierdzewna młotkowana
Twardość ostrza – 56–58 HRC
Długość całkowita – 34 cm
Długość ostrza – 19 cm
Szerokość klingi – 5 cm
Grubość klingi – 2,5 mm
Waga – ok. 275 g
Noże kuchenne marki GLOBAL są pierwszymi, w których stalowe ostrze, wykonane z opatentowanej stali nierdzewnej typu CROMOVA 18 , płynnie zintegrowano z metalową rękojeścią. Zastosowanie jednolitej konstrukcji ułatwia zachowanie noża w czystości ale także jest to specjalny stylistyczny zabieg projektanta Komina Yamady aby ukazać przepiękne tradycyjne japońskie ostrze.
Nowoczesna stylistyka noża wzmocniona jest przez wypukły szlif głowni , dzięki czemu kroi się łatwiej a produkty prościej odchodzą od ostrza noża. Jednak najbardziej wyróżniającym i charakterystycznym dla noży GLOBAL rozwiązaniem są specjalne wgłębienia w rękojeści. Siedem „kropek” na uchwycie noża ma za zadanie poprawić komfort i pewność uchwytu i zapobiega podrażnieniu skóry dłoni podczas pracy nożem. Symbolizują one reguły kodeksu honorowego samurajów, wywodzące się z konfucjanizmu i buddyzmu.