Profesjonalną formę silikonową do 8 ciastek o kształcie schodów
kręconych Elastomoule® używać można obustronnie – np. w upieczonej
podstawie z dużej formy można umieścić nadzienie wykonane w formie po
stronie odwróconej. Forma nadaje się do przyrządzania ciastek zarówno na
ciepło, jak i na zimno. Idealny kształt z ostrymi krawędziami dla
doskonałej prezentacji Twoich smakołyków.
Profesjonalne formy silikonowe Elastomoule® francuskiej
firmy de Buyer są absolutną czołówką na rynku.
Zastosowanie specjalnego materiału – pianki silikonowej z zawartością
pyłu metalowego sprawia, że formy posiadają ekstremalną przewodność
cieplną, co przekłada się na doskonałe wyniki. Pieczywo będzie
równomiernie wypieczone, ze skarmelizowaną warstwą na całej powierzchni.
Formy Elastomoule® odporne są na temperatury od –70°C do
+300°C , dlatego nadają się zarówno do pieczenia, jak i do
przechowywania ciast w zamrażalniku. Francuscy kucharze wykorzystują te formy
do przygotowywania różnych przekąsek lub deserów – zarówno pieczonych,
jak i niepieczonych. Formy nadają się do przygotowywania różnych kremów
jajecznych, bitych pian, galaretek itp.
Profesjonalne formy silikonowe Elastomoule® de Buyer –
krótki opis:
- elastyczne i nieprzywierające, z pianki silikonowej zawierającej pył
metalowy
- ekstremalnie szybkie przewodzenie ciepła dzięki mikropęcherzykom w
materiale
- doskonała karmelizacja pieczonej zawartości
- opatentowany system
- odpowiednie do pieczenia i zamrażania, wytrzymałość na temperatury
od –70°C do +300°C
- profesjonalna jakość
Sposób użycia form Elastomoule®:
- Przed pierwszym użyciem należy zmyć formę za pomocą wody mydlanej lub w
zmywarce do naczyń. Tylko przed pierwszym użyciem wysmarować formę
niewielką ilością oleju lub masła. Przy kolejnym pieczeniu nie będzie to
już konieczne.
- W razie zastosowania formy w piekarniku należy ją umieszczać
bezpośrednio na kratce, a nie na blasze. Kratka zapewni znacznie lepszą
cyrkulację cieplną i bardziej równomierne wypieczenie zawartości formy.
Kratkę lepiej umieścić w dolnej części piekarnika.
- Ustawienia temperatury dla pieczenia w formach silikonowych są takie same
jak dla zwykłych blaszanych form do pieczenia.
- Nie używać form w piekarniku z ustawionym trybem grillowania,
promieniowanie podczerwone może spowodować poważne uszkodzenie form.
- Formy można stosować w mikrofalówce.
- Nigdy nie umieszczać w piekarniku, jeżeli niektóre z wgłębień formy
są puste! Puste miejsca należy wypełnić małą ilością oleju lub zasypać
je mąką.
- Do pracy z formą nie używać noży lub innych ostrych przedmiotów.
- Forma zapewnia łatwe czyszczenie pod bieżącą wodą lub w zmywarce do
naczyń.