Profesjonalna forma silikonowa do 20 minibabeczek canelé ⌀ 3,5 cm Elastomoule® nadaje się do przyrządzania ciastek zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealny kształt z ostrymi krawędziami dla doskonałej prezentacji Twoich smakołyków.
Profesjonalne formy silikonowe Elastomoule® francuskiej firmy de Buyer są absolutną czołówką na rynku. Zastosowanie specjalnego materiału – pianki silikonowej z zawartością pyłu metalowego sprawia, że formy posiadają ekstremalną przewodność cieplną, co przekłada się na doskonałe wyniki. Pieczywo będzie równomiernie wypieczone, ze skarmelizowaną warstwą na całej powierzchni. Formy Elastomoule® odporne są na temperatury od –70°C do +300°C , dlatego nadają się zarówno do pieczenia, jak i do przechowywania ciast w zamrażalniku. Francuscy kucharze wykorzystują te formy do przygotowywania różnych przekąsek lub deserów – zarówno pieczonych, jak i niepieczonych. Formy nadają się do przygotowywania różnych kremów jajecznych, bitych pian, galaretek itp.
Profesjonalne formy silikonowe Elastomoule® de Buyer – krótki opis:
Sposób użycia form Elastomoule®:
Francuska specjalność – ciasteczka Cannelés de Bordeaux , znane również pod nazwą cannelé Bordelais, są absolutnie magiczne. Małe ciasteczka o bogatym aromacie rumu i wanilii, ukrytym pod chrupiącą, karmelową skórką. Popularna receptura ciastek została opracowana ok. 300 lat temu przez nieznanego kucharza z Bordeaux. Od tych czasów uległa ona różnym modyfikacjom. Lśniąca powierzchnia o zabarwieniu od ciemnobrązowego do czarnego, gorzko-słodki smak przy pierwszym kęsie, chrupiąca karmelowa skórka idealnie kontrastująca z delikatnym środkiem przesiąkniętym zapachem wanilii i rumu – właśnie to jest podstawową właściwością tego deseru. Te małe ciastka po latach znów zyskują na popularności i po jakimś czasie na pewno będą się zmagać z Crèmebrûlée o tytuł najbardziej popularnego deseru karmelizowanego. Ciastka pieczone są w specjalnych formach – czy to miedzianych z cynowaną powierzchnią wewnętrzną czy bardziej nowoczesnych z silikonu. Są one często podawane z koniakiem lub winem, tak jak kiedyś przy okazji tradycyjnych francuskich degustacji.
Przepis na 12 – 16 ciastek, w zależności od wielkości formy
1/2 litra mleka
2 całe jajka
2 ubite żółtka
1/2 strąku wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 – 4 łyżki rumu
1 filiżanka gładkiej mąki
1 filiżanka cukru trzcinowego
2 łyżki masła
masło do wysmarowania foremek
cukier do wysypania form
Sposób przyrządzania:
Smacznego!