Ceniona przez klientów patelnia stalowa dzięki swojemu owalnemu kształtowi idealnie nadaje się do przyrządzania całych ryb . Dwa uchwyty ze stali nierdzewnej sprawiają, że patelnia jest łatwa w obsłudze i odpowiednia do zapiekania w piekarniku, ponieważ nie posiada tradycyjnej długiej rękojeści.
Mineral B Element jest serią patelni stalowych francuskiej firmy de Buyer . Firma de Buyer jest ceniona w skali ogólnoświatowej, szczególnie w sferze profesjonalnej, gdzie patelnie stalowe cieszą się ogromną popularnością ze względu na ich unikalne właściwości przy smażeniu mięsa lub warzyw. Wiele patelni Mineral B Element do użytku domowego zostało dodatkowo uzupełnionych o warstwę wykończeniową na bazie wosku pszczelego w celu zapewnienia wyjątkowych właściwości nieprzywierających. Wosk zabezpiecza patelnie przed oksydacją i potęguje ich naturalne właściwości nieprzywierające, które dodatkowo poprawiają się po każdym kolejnym użyciu. Patelnie nadają się do wszystkich typów kuchenek, włącznie z indukcyjnymi. Patelnie stalowe Mineral B Element są w 100% naturalne , EKO logiczne i nadają się do recyklingu.
Patelnie Mineral B Element – krótki opis:
Reakcja Maillarda:
W razie rozgrzania patelni do temperatury 140°C naturalne soki zawarte w żywności szybko karmelizują się na powierzchni. Powstała skorupa zabezpiecza przed wyciekaniem soków i tym samym chroni smażoną żywność przed wysuszeniem. Wynikiem są dania o przypieczonej, chrupiącej skórce z delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealna do opiekania mięsa, przygotowywania chrupiących naleśników lub smacznych omletów.
Jak poprawnie używać patelni Mineral B Element: Przed pierwszym użyciem: wypłukać patelnię wrzącą wodą i dobrze wysuszyć. Wlać olej na patelnię do wysokości ok. 1 mm i podgrzewać przez ok. 5 minut. Wylać olej i wytrzeć patelnię za pomocą papierowej ściereczki kuchennej. Im częściej patelnia będzie stosowana, tym lepsze będą wyniki gotowania. Im bardziej czarna będzie powierzchnia wewnętrzna, tym lepsze będą jej właściwości nieprzywierające. Patelni nie należy myć w zmywarce, gdyż spowodowałoby to utratę jej właściwości nieprzywierających i korozję.
Procedura smażenia: podgrzać patelnię z małą ilością oleju. Po jej dostatecznym rozgrzaniu szybko obsmażyć żywność z obu stron. Obniżyć temperaturę i dopiec w zależności od potrzeb.
Czynności po ukończeniu pracy: Usunąć resztki jedzenia i opłukać patelnię we wrzącej wodzie. Natychmiast wytrzeć ściereczką w celu zachowania właściwości patelni i uniknięcia ryzyka tworzenia się korozji.
Czyszczenie i konserwacja: należy zastosować grubą sól morską (bez wody) – włożyć ją do patelni i podgrzewać w wysokiej temperaturze przez 1:30 min. Następnie wytrzeć za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Gruba sól morska usunie przypieczone resztki i niepożądane zapachy. Następnie posmarować olejem i przechowywać w suchym miejscu.
UWAGA! Nigdy nie zostawiać patelni do odmoczenia. W razie przypalenia potrawy należy wyczyścić patelnię za pomocą szorstkiej gąbki. Nie myć w zmywarce do naczyń!