Producent | de Buyer |
Rodzaj produktu | Ostrzenie noży |
K překladu | CZ AUTO-PRO |
Margin | A |
Ostrzałka do noży TRIUM Diamond Cams Pro francuskiej firmy de Buyer została zaprojektowana do łatwego i szybkiego ostrzenia noży. Nadaje się zarówno do noży bardzo tępych, jak i tych, które chcemy podostrzyć. Opatentowany system ostrzenia TRIUM Diamond Cams Pro zapewnia równą krawędź. Zaprojektowany dla profesjonalistów i entuzjastów w kuchni. Ostrzałka z dwoma szczelinami szlifierskimi wyposażona jest w trzy moduły szlifierskie. Pierwsza szczelina zawiera jeden moduł ścierny (diament przemysłowy, ziarno 400), druga genialnie zaprojektowana szczelina zawiera dwa moduły (diament przemysłowy, ziarno 600 i moduł chromowy). Przy korzystaniu z drugiej szczeliny, ważne jest, aby zwrócić uwagę na sposób, w jaki nóż jest przesuwany. Ostrząc nóż od podstaw przeciągamy go przez drugą szczelinę głęboko, a dla podostrzenia , przeciągamy nóż przez tę samą szczelinę, ale lekko. Uniwersalna ostrzałka do wszystkich marek noży Do łatwego i szybkiego ostrzenia kilkoma pociągnięciami Profesjonalna jakość, wygodny i pewny chwyt Opatentowany system szlifowania „Diamond Cams“ Długa żywotność ostrzałki – do 10 000 pociągnięć Trójstopniowa metoda szlifowania do bardzo tępych noży Pierwszy moduł do odnawiania powierzchni czołowych bardzo tępych noży, diament przemysłowy, 400 grit Drugi moduł do podstawowego ostrzenia krawędzi, diament przemysłowy, ziarno 600 Trzeci moduł chromowy do honowania, czyli ostatecznego wygładzania (polerowania) ostrza Nie nadaje się do specjalnych ostrzy jednostronnie szlifowanych, np. noży do sashimi Łatwy w użyciu: W przypadku tępych noży należy najpierw użyć modułu 1 (diament przemysłowy, ziarno 400, kąt szlifowania 15°), który ostrzy bardzo stępione lub uszkodzone noże (powierzchnię ostrza). Palce pewnie ułożone na uchwycie szlifierki. Kilkakrotnie przeciągnij nóż do siebie i w dół. Następnie użyj modułu 2 – Diamond Cams (diament przemysłowy, ziarno 600, kąt szlifowania 15°) W drugim kroku przeciągnij nóż przez moduł 2 tylko kilka razy. W przypadku noży w dobrym stanie, proces ostrzenia rozpoczyna się na tym etapie. Nóż pociągnij łukiem „w głąb“ szlifu, w kierunku do siebie. Kontynuuj krok 3, wygładzając ostrze w trzecim module chromowym. Lekko pociągnij ostrze do siebie. Chromowany moduł wygładza powierzchnię ostrza jak klasyczna ostrzałka. (Chromowana ostrzałka poleruje ostrze, nie ostrzy go. W ten sposób nie dochodzi do usuwania Materiału ostrza) Zalecamy częstą konserwację ostrza z modułem chromowym 3, najlepiej przed każdym użyciem noża. Wskazówka dotycząca stosowania: Metoda ostrzenia jest bardziej efektywna, gdy stosuje się ją w odwrotnej kolejności. Jeśli Twój nóż jest w bardzo dobrym stanie, zacznij najpierw od kroku 3. Jeśli to polerowanie nie jest wystarczające, spróbuj kilkakrotnie przepchnąć nóż przez moduł 2. Jeśli i to nie wystarczy, wykonaj kilka pociągnięć modułem 1, aż ostrze będzie idealnie ostre. Następnie użyj modułu 2 i 3. Dla minimalnego zużycia noża, do codziennego ostrzenia używaj tylko modułu 3.