Ostrzałka do noży TRIUM Diamond Cams Pro francuskiej firmy
de Buyer została zaprojektowana do szybkiego i łatwego
ostrzenia noży. Jest odpowiednia do bardzo tępych noży, a także do tych,
których ostrze chcemy utrzymywać w dobrym stanie. Opatentowany system
ostrzenia TRIUM Diamond Cams Pro wytwarza regularne ostrze.
Przeznaczona dla profesjonalistów i kucharzy-amatorów.
. Pierwsza szczelina zawiera jeden moduł szlifujący (przemysłowy diament,
grubość ziarna 400), druga pomysłowo zaprojektowana szczelina zawiera dwa
moduły (przemysłowy diament o grubości ziarna 600 i moduł chromowany).
Podczas ostrzenia należy zwracać uwagę na sposób przeciągania noża przez
ostrzałkę. W czasie podstawowego szlifowania noż przeciągamy drugą
szczeliną głębokim ruchem. Jeśli chcemy jedynie utrzymać ostrość, płytko
przeciągamy nóż.
- Uniwersalna ostrzałka do noży wszystkich marek
- Do łatwego i szybkiego ostrzenia za pomocą przeciągnięcia
- Profesjonalna jakość, wygodne i bezpieczne trzymanie
- Opatentowany system ostrzenia „Diamond Cams“
- Długa żywotność ostrzałki – aż 10 000 przeciągnięć
- Trójstopniowa metoda ostrzenia do bardzo tępych noży
- Moduł pierwszy do odnowienia fasety bardzo stępionego noża, diament
przemysłowy, grubość 400
- Moduł drugi do podstawowego naostrzenia, diament przemysłowy,
grubość 600
- Chromowany moduł trzeci do wygładzenia, a także do końcowego
wypolerowania ostrza
- Nie nadaje się do specjalnych kling szlifowanych z jednej strony, np. w
nożach do sashimi
<BR>Łatwe użytkowanie:
- Do tępych noży należy użyć najpierw modułu nr 1 (diament przemysłowy,
grubość ziarna 400, ostrzenie pod kątem 15°), który wygładzi nierówności
klingi. Palce pozostają bezpiecznie umieszczone na uchwycie ostrzałki. Nóż
należy przeciągnąć kilka razy w dół, w kierunku do siebie.
- Następnie, aby nóż naostrzyć, należy ustawić moduł nr 2 – Diamond
Cams (diament przemysłowy, grubość ziarna 600, ostrzenie pod kątem 15°). Na
drugim etapie należy nóż przeciągnąć przez moduł nr 2 tylko kilka razy.
U noży w dobrym stanie należy zaczynać od tego modułu. Nóż należy
przeciągać po łuku „do wnętrza” ostrzałki, w kierunku do siebie.
- Należy kontynuować na etapie nr 3, poprzez przeciągnięcie noża przez
moduł nr 3 w dół, delikatnie w kierunku do siebie. Chromowany moduł
wygładzi ostrze podobnie jak klasyczna ostrzałka (powierzchnia chromowana
poleruje ostrze nożna, nie szlifuje go, dzięki czemu nie dochodzi do
niszczenia materiału, z którego wykonana jest klinga). Zalecamy częstą
konserwację ostrza za pomocą chromowanego modułu nr 3, najlepiej przed
każdym użyciem noża.
Wskazówka dla użytkownika: Metoda ostrzenia jest bardziej
efektywna, gdy używa się jej odwrotnie. Jeśli nóż jest w bardzo dobrym
stanie, należy zacząć od kroku nr 3. Jeśli to nie wystarczy, należy
spróbować przeciągnąć nóż kilka razy przez moduł nr 2. Jeśli wciąż
nie będzie pożądanego efektu, nóż należy kilka razy przeciągnąć przez
moduł nr 1, aż do otrzymania doskonałego ostrza. Aby ścieranie noża było
jak najmniejsze, przy codziennym ostrzeniu należy używać tylko modułu
nr 3.