Mineral B Element** jest serią patelni stalowych francuskiej firmy de Buyer . Firma de Buyer jest ceniona w skali ogólnoświatowej, szczególnie w sferze profesjonalnej, gdzie patelnie stalowe cieszą się ogromną popularnością ze względu na ich unikalne właściwości przy smażeniu mięsa lub warzyw. Wiele patelni Mineral B Element do użytku domowego zostało dodatkowo uzupełnionych o warstwę wykończeniową na bazie wosku pszczelego w celu zapewnienia wyjątkowych właściwości nieprzywierających. Wosk zabezpiecza patelnie przed oksydacją i potęguje ich naturalne właściwości nieprzywierające, które dodatkowo poprawiają się po każdym kolejnym zastosowaniu. Patelnie nadają się do wszystkich typów kuchenek włącznie z kuchenkami indukcyjnymi. Patelnie stalowe Mineral B Element są w 100% naturalne , EKO logiczne i nadają się do odzysku.
Patelni z serii Mineral B Element można używać w piekarniku wyłącznie w celu krótkiego dopiekania, maksymalnie przez 10 minut do temperatury 180°C. W przypadku dłuższego pobytu patelni w piekarniku, może dojść do uszkodzenia lakierowanej rękojeści. Jeżeli wolą Państwo patelnię, której można używać w piekarniku przez nieograniczony czas, zalecamy wybór patelni z serii Mineral B Element PRO lub patelni French Collection B Element .
Patelnie Mineral B Element – krótki opis:
Reakcja Maillarda:
W razie rozgrzania patelni do temperatury 140°C naturalne soki zawarte w żywności szybko karmelizują się na powierzchni. Powstała skorupa zabezpiecza przed wyciekaniem soków i tym samym chroni smażoną żywność przed wysuszeniem. Wynikiem są dania o przypieczonej, chrupiącej skórce z delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealna do opiekania mięsa, przygotowywania chrupiących naleśników lub smacznych omletów.
Jak poprawnie używać patelni Mineral B Element: Przed pierwszym użyciem: wypłukać patelnię wrzącą wodą i dobrze wysuszyć. Wlać olej na patelnię do wysokości ok. 1 mm i podgrzewać przez ok. 5 minut. Wylać olej i wytrzeć patelnię za pomocą papierowej ściereczki kuchennej. Im częściej patelnia będzie stosowana, tym lepsze będą wyniki gotowania. Im bardziej czarna będzie powierzchnia wewnętrzna, tym lepsze będą jej właściwości nieprzywierające. Patelni nie należy myć w zmywarce, gdyż spowodowałoby to utratę jej właściwości nieprzywierających i korozję.
Procedura smażenia: podgrzać patelnię z małą ilością oleju. Po jej dostatecznym rozgrzaniu szybko obsmażyć żywność z obu stron. Obniżyć temperaturę i dopiec w zależności od potrzeb.
Czynności po ukończeniu pracy: Usunąć resztki jedzenia i opłukać patelnię we wrzącej wodzie. Natychmiast wytrzeć ściereczką w celu zachowania właściwości patelni i uniknięcia ryzyka tworzenia się korozji.
Czyszczenie i konserwacja: należy zastosować grubą sól morską (bez wody) – włożyć ją do patelni i podgrzewać w wysokiej temperaturze przez 1:30 min. Następnie wytrzeć za pomocą papierowej ściereczki kuchennej. Gruba sól morska usunie przypieczone resztki i niepożądane zapachy. Następnie posmarować olejem i przechowywać w suchym miejscu.
**UWAGA! Nigdy nie zostawiać patelni do odmoczenia. W razie przypalenia pokarmu należy wyczyścić patelnię za pomocą szorstkiej gąbki. Nie myć w zmywarce do naczyń!