Patelnia do smażenia z drewnianą rękojeścią Staub jest wykonana z żeliwa i drewna. Patelnia doskonale znosi wysokie temperatury, umożliwia szybkie smażenie z chrupiącą skórką. Dzięki zastosowaniu żeliwa do jej produkcji jest ona idealna do przygotowywania potraw w temperaturze ponad 230 °C . Jej gładkie emaliowane dno nadaje się do użycia na wszystkich typach kuchenek, z indukcyjną włącznie.
Patelnia Staub posiada ergonomiczną rękojeść z bukowego drewna o nietypowym, nowoczesnym wzornictwie. Drewniana rękojeść nie przewodzi ciepła i jednocześnie sprawia, że patelnia jest lżejsza. Nie nadaje się do użycia w piekarniku.
Połączenie tradycyjnych materiałów z nowoczesnymi kształtami stanowi bardzo atrakcyjny design , który pasuje do nowoczesnych kuchni. Patelnia ma co więcej szerokie zastosowanie. Niezależnie czy zostanie użyta do smażenia, przygotowywania steków, opiekania ziemniaków czy tylko odgrzewania potraw, rezultat będzie zawsze doskonały.