Składniki do lunchbox:
Słone:
• placek tortilli lub 2 mniejsze
• hummus np. buraczany
• liść sałaty masłowej
• ogórek gruntowy
• kawałek czerwonej papryki
• garść pomidorków
Słodkie:
• 100 g banana
• 50 g mąki
• 50 ml napoju roślinnego lub mleka
• łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia
• garść borówek
Przygotowanie:
1. Na placku tortilli rozsmaruj hummus i połóż liść sałaty na całości. Na jednej części tortilli ułóż kilka pokrojonych słupków z ogórka i papryki. Tortillę zawiń i pokrój w mniejsze kawałki.
2. Banana, mąkę i napój roślinny zblenduj. Nakładaj masę łyżką i smaż na natłuszczonej patelni z dwóch stron aż do zarumienienia.
3. Do lunchboxa przełóż tortillę i dodaj do przekąszenia pomidorki. Spakuj również gotowe placuszki i dodaj do nich garść borówek. Smacznego 🙂