Oryginalny opiekacz do drobiu niemieckiej firmy
RÖMERTOPF® to świetny pomocnik przy pieczeniu mięsa. Bez
względu na to, czy preferują Państwo kurczaka, czy kaczkę efekt zawsze
będzie doskonały: soczyste i delikatne mięso ze złotą, chrupiącą
skórką. Opiekacz ze specjalnej, wypalanej gliny jest glazurowany na
całej powierzchni, więc w przeciwieństwie do garnków rzymskich nie
namacza się go przed pieczeniem.
Tajemnica doskonałej pieczeni tkwi w równomiernym pieczeniu mięsa
ze wszystkich stron . Kurczak jest w piekarniku ogrzewany zarówno ze
strony zewnętrznej, jak i wewnętrznej – za pośrednictwem środkowej
części opiekacza. Tłuszcz i soki wyciekające podczas pieczenia spływają
do dolnej części naczynia, co gwarantuje, że ani jedna kropla sosu się nie
zmarnuje. Glazura jest odporna na zarysowania , tak więc mogą
Państwo serwować danie prosto z opiekacza, krojąc poszczególne kawałki
i nakładając je na talerze biesiadników. Dzięki glazurze formę bardzo
łatwo się czyści, jest antybakteryjna i nie pochłania zapachów.
- Idealny do pieczenia kurczaka, kaczki i innego
mniejszego drobiu
- Równomiernie upieczone mięso także wewnątrz
- Zdrowy sposób przygotowywania mięsa bez dodatku tłuszczu
- Pojemna dolna część zatrzyma tłuszcz i soki
- Wykonany ze specjalnej, wypalanej gliny
- Całkowicie naturalny materiał o doskonałych właściwościach
- Nie zawiera żadnych szkodliwych substancji
- Masywny opiekacz doskonale rozprowadza
i utrzymuje ciepło
- Dzięki glazurze opiekacz jest antybakteryjny i nie pochłania
zapachów
- Glazura jest w 100% bezpieczna dla zdrowia
- Opiekacz bardzo łatwo się czyści
- Można myć w zmywarce do naczyń
- Przy prawidłowym użytkowaniu dożywotnia trwałość
- Oryginalny, wyprodukowany w Niemczech
Jak używać opiekacza do drobiu:
- Przed pierwszym użyciem naczynie należy dokładnie umyć i osuszyć.
- Opiekacz jest glazurowany na całej powierzchni, więc w odróżnieniu od
garnków rzymskich nie należy go przed pieczeniem
namaczać .
- Przygotowany drób należy „posadzić“ na środkowej
części. Kurczaka można przed pieczeniem zamarynować na przykład w
oliwie ziołowej, ale mięso można także piec praktycznie bez tłuszczu.
- Opiekacz zawsze należy wkładać do zimnego piekarnika . W
przypadku piekarnika elektrycznego wystarczy ustawić pożądaną temperaturę,
a w przypadku piekarnika gazowego należy stopniowo zwiększać temperaturę.
Naczynie będzie się powoli nagrzewać, a drób zacznie się piec.
- Jeżeli chcą Państwo uzyskać więcej sosu poprzez dodanie płynu,
należy podczas pieczenia zawsze dodawać uprzednio pogrzany
płyn. Poprzez dodanie zimnej wody lub innej cieczy do gorącego
naczynia mogłoby dojść do pęknięcia formy.
- Po wyjęciu opiekacza z piekarnika należy naczynie zawsze
odkładać na drewnianą, silikonową lub materiałową podkładkę,
nigdy nie należy stawiać gorącej formy na chłodną powierzchnię .
Nagła zmiana temperatury mogłaby spowodować pęknięcie naczynia.
- Formy nie należy umieszczać na bezpośrednim źródle ciepła (palniku
gazowym, płycie elektrycznej).
- Naczynie można myć standardowymi płynami do naczyń, nie używać ostrych
gąbek, druciaków lub gruboziarnistych proszków. Forma nadaje się do mycia w
zmywarce do naczyń.
- Glazurowana, wewnętrzna część opiekacza nie jest
nieprzywierająca , ale gładką powierzchnię bardzo łatwo się
czyści. Przypieczone potrawy można bez problemu usunąć, namaczając formę
przez 30 minut w wodzie, a następnie czyszcząc ją gąbką lub szczotką.
Specjalna glina używana do produkcji oryginalnych naczyń
RÖMERTOPF® pochodzi wyłącznie z regionu Ransbach-Baumbach
w paśmie górskim Westerwald w Nadrenii. Jest to czysta glina najlepszej
jakości, którą miesza się w sposób chroniony tajemnicą, dedykowany
wyłącznie do celów produkcyjnych trwałych i funkcjonalnych produktów
RÖMERTOPF®. Porowata glazura po wewnętrznej stronie naczynia
jest naturalna i w 100% bezpieczna dla zdrowia. Dzięki glazurze naczynie jest
antybakteryjne, nie pochłania zapachów i bardzo łatwo się je czyści.
Niemiecka marka RÖMERTOPF® jest obecna na rynku już
od 50 lat . Specjalizuje się w produkcji unikalnych
garnków rzymskich, które zapewniają zdrowe przyrządzanie
potraw. Sam producent określa metodę gotowania na parze bez użycia tłuszczu
jako najzdrowszą na świecie. Portfolio marki RÖMERTOPF® tworzy szeroka
oferta produktów takich jak formy do pieczenia, naczynia do przechowywania
żywności, czy specjalna seria do grillowania. Oryginalne produkty są numerem
jeden wśród glinianych naczyń do gotowania. Dzięki wykorzystaniu** wysokiej
jakości gliny** , garnki i brytfanny RÖMERTOPF® nie starzeją się
i nie tracą swoich wyjątkowych właściwości .