Forma ceramiczna w kształcie CHAŁKI przyda się przede
wszystkim w okresie świąt wielkanocnych i
bożonarodzeniowych. Będzie można upiec w niej chałkę
biszkoptową lub masłową, ale formę możesz również
wykorzystać do przygotowania galarety nadzienia,
pasztetów i innych specjałów.
Formę wykonano z wysokiej jakości ceramiki, jest
szkliwiona. Przed rozpoczęciem pieczenia zaleca się
precyzyjne wymazanie tłuszczem i wysypanie mąką, by
zapewnić łatwe wyklepanie z formy. Ceramika doskonale
przewodzi ciepło, dlatego zapiekając i piekąc w
ceramice przygotowanie potraw jest bardziej
ekonomiczne, a potrawy są gotowe szybciej, dlatego
piekarnik należy wyłączyć o nieco wcześniej. Naczynia z
ceramiki mają długą żywotność, a przy prawidłowej
obsłudze mogą wytrzymać długie lata. Należy jednak
przestrzegać pewnych zasad ich użytkowania.
Produkt charakteryzuje się bardzo dużym naprężeniem, z
powodu czego nie toleruje natychmiastowych gwałtownych
zmian temperatury – szoku cieplnego. Między formą a
samym dnem piekarnika musi być zapewniony przepływ
powietrza, przy czym forma powinna być zawsze
umieszczona na kratce. Należy najpierw włożyć zimną
formę do zimnego piekarnika, który dopiero wówczas
powinien zostać włączony. Forma jest odpowiednia do
wszystkich piekarników. W chatce może służyć jako ładna
dekoracja wnętrza.