Masahiro MV Chef o długości ostrza 240mm to jeden z najczęściej wybieranych noży do kuchni, zarówno przez profesjonalnych kucharzy jak i amatorów. Charakterystyczny kształt noża, wywodzący się z kuchni francuskiej wykorzystywany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, podkreśla fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest bardzo lekki a rękojeść pewnie leży zarówno w małych jak i dużych dłoniach. Dzięki idealnemu wyważeniu pomiędzy ostrzem a rączką pozwala na rytmiczny, bardzo wydajny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry lub siekania różnych produktów.
Noże z serii MV wykonane zostały z, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26 , która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58–59 HRC . Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.
Rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wykonana z laminowanego drewna o nazwie Black Pakkawood , którego liczne warstwy zostały pod dużym ciśnieniem i w wysokiej temperaturze sprasowane w jednolity, bardzo trwały, odporny na wilgoć i wodę materiał. Drewniany uchwyt został zabezpieczony trzema perfekcyjnie osadzonymi i wypolerowanymi nitami a pomiędzy nim i ostrzem zastosowano dodatkowe, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej serii są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20 . Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co znacznie ostrzejsza.
<IFRAME allowfullscreen="" frameborder=„0“ height=„360“ src=„//www.youtube.com/embed/1CyikhfXESg?rel=0“ width=„640“></IFRAME>
Przydatne informacje:
<TABLE> <TBODY> <TR> <TD>Typ stali: </TD> <TD>MBS-26</TD> </TR> <TR> <TD>HRC: </TD> <TD>58–59</TD> </TR> <TR> <TD>Materiał rękojeści: </TD> <TD>drewno black pakkawood</TD> </TR> <TR> <TD>Sposób ostrzenia: </TD> <TD>dwustronny, asymetryczny 80/20</TD> </TR> <TR> <TD>Wymiary: </TD> <TD></TD> </TR> <TR> <TD>Długość całkowita (A): </TD> <TD>375 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Długość ostrza (B): </TD> <TD>240 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Szerokość ©: </TD> <TD>50 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Grubość (D): </TD> <TD>3.0 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Waga: </TD> <TD>247 g</TD> </TR> </TBODY> </TABLE>