Nóż kuchenny Mcusta Zanmai Classic Premium Szefa 24cm HKI-3007D
Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach nóż szefa kuchni poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Średniej długości ostrze pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem. Zanmai Classic Premium Damascus – linia tradycyjnych noży kuchennych. Ostrza z „damasceńskiej”, 33-warstwowej stali o rdzeniu ze stali VG-10 osadza się w uchwytach z czarnego drewna, tzw. żelaznego. Wzmocnienie połączenia klingi noża z rączką stanowią trzy okrągłe nity. Uchwyty noży z tej serii zakończone są metalowym wypłaszczeniem, przydatnym np. do miażdżenia ząbków czosnku, rozcierania przypraw etc.
Mcusta to marka wysokiej jakości noży kuchennych produkowanych przez japońską firmę Zanmai . Siedziba przedsiębiorstwa znajduje się w mieście Seki (prefektura Gifu), gdzie przez ponad osiemset lat wytwarzano słynne miecze samurajskie. Marusho Kyogo, który stoi za marką Mcusta, chętnie sięga do tej tradycji, wzbogacając ją nowoczesnymi metodami wytwórczymi. W efekcie powstają noże łączące w sobie klasyczne piękno białej broni z niezwykłą użytecznością – niezastąpieni pomocnicy kucharzy profesjonalistów i amatorów.
Prefektura Seki nie bez powodu słynęła niegdyś na cały kraj jako miejsce produkcji mieczy, które „tną dobrze bez łamania”, dziś zaś znana jest na świecie jako zagłębie wytwórstwa najlepszych noży. W tym miejscu od wieków krzyżowały się drogi pierwszorzędnych rękodzielników oraz szermierzy. Tutejszy klimat sprzyja bowiem zarówno szkoleniu się w walce białą bronią, jak i w sztuce kowalstwa. Ziemia kryje pierwszorzędne surowce używane w procesach wytwarzania metali, miasta otaczają sosnowe lasy, skąd czerpie się materiał na węgiel drzewny, rzekami płynie zaś najczystsza woda, której jakość także ma znaczenie dla procesu produkowania mieczy i narzędzi kuchennych.
Dane techniczne:
Ostrze - 33 warstwowa stal Rdzeń VG-10
Rękojeść - drewno żelazne
Twardość - 61 HRC +/- 1
Długość całkowita - 38,5 cm
Długość ostrza - 24,0 cm
Szerokość klingi - 5,0 cm
Grubość klingi - 2,1 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 247 g