Nóż kuchenny Mcusta Zanmai Classic Damascus Corian do wykrawania 16.5 cm HKC-3009D
Specjalistyczny nóż przeznaczony do filetowania i krojenia ryb, a także do sprawiania innych rodzajów mięs, np. wołowiny czy wieprzowiny. Sztywna klinga znakomicie się sprawdza w przypadku ryb o dużych gabarytach, gdy trzeba dokładnie kontrolować pozycję czubka noża. Wąskie ostrze pozwala ciąć w najciaśniejszych miejscach, przy samej skórze i wzdłuż kręgosłupa.
Mcusta to marka wysokiej jakości noży kuchennych produkowanych przez japońską firmę Zanmai . Siedziba przedsiębiorstwa znajduje się w mieście Seki (prefektura Gifu), gdzie przez ponad osiemset lat wytwarzano słynne miecze samurajskie. Marusho Kyogo, który stoi za marką Mcusta, chętnie sięga do tej tradycji, wzbogacając ją nowoczesnymi metodami wytwórczymi. W efekcie powstają noże łączące w sobie klasyczne piękno białej broni z niezwykłą użytecznością – niezastąpieni pomocnicy kucharzy profesjonalistów i amatorów.
Prefektura Seki nie bez powodu słynęła niegdyś na cały kraj jako miejsce produkcji mieczy, które „tną dobrze bez łamania”, dziś zaś znana jest na świecie jako zagłębie wytwórstwa najlepszych noży. W tym miejscu od wieków krzyżowały się drogi pierwszorzędnych rękodzielników oraz szermierzy. Tutejszy klimat sprzyja bowiem zarówno szkoleniu się w walce białą bronią, jak i w sztuce kowalstwa. Ziemia kryje pierwszorzędne surowce używane w procesach wytwarzania metali, miasta otaczają sosnowe lasy, skąd czerpie się materiał na węgiel drzewny, rzekami płynie zaś najczystsza woda, której jakość także ma znaczenie dla procesu produkowania mieczy i narzędzi kuchennych.
Dane techniczne:
Ostrze - 33 warstwowa stal Rdzeń VG-10
Rękojeść - kompozyt corian
Twardość - 61 HRC +/- 1
Długość całkowita - 29,5 cm
Długość ostrza - 16,5 cm
Szerokość klingi - 3,2 cm
Grubość klingi - 2,1 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 182 g