Karmelizowany jabłecznik Tarte Tatin, pieczony „odwrotnie” w porównaniu z innymi ciastami, powstał w 1898 roku w hotelu Tatin we francuskim mieście Lamotte-Beuvron. W formie należy skarmelizować cukier, następnie położyć jabłka, przykryć ciastem i piec w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasto, obracając formę do góry dnem. Zamiast jabłek używane są często gruszki, morele, śliwki, ananas i inne owoce. Miedziana forma jest idealna dla pieczenia Tarte Tatin, ponieważ miedź jest najlepszym przewodnikiem ciepła. Właściwości cieplne tego materiału można docenić szczególnie przy karmelizacji cukru.
Seria M’passion przeznaczona jest dla wszystkich smakoszy, którzy uwielbiają przyrządzanie deserów tak samo jak ich spożywanie. W tym miejscu znajdą Państwo szeroki asortyment produktów do przyrządzania deserów i czekoladowych specjałów. Są one wykonane z miedzi, stali nierdzewnej oraz aluminium. Seria Mauviel M’passion spełni pragnienia wymagających miłośników jakościowych deserów z całego świata.
Jak używać miedzianych naczyń Mauviel:
Konserwacja: