Unikalną cechą francuskiego specjału o nazwie Canelé, pochodzącego z okolicy miasta Bordeaux, jest karmelizowana skórka ukrywająca delikatne, puszyste ciasto. Canelé przyrządza się z jajek, cukru, mleka i mąki i doprawia się rumem i wanilią. Dzięki doskonałemu przewodzeniu ciepła przez aluminiową formę skarmelizowana skórka będzie idealnie, równomiernie przypieczona.
Seria M’passion przeznaczona jest dla wszystkich smakoszy, którzy uwielbiają przyrządzanie deserów tak samo jak ich spożywanie. W tym miejscu znajdą Państwo szeroki asortyment produktów do przyrządzania deserów i czekoladowych specjałów. Są one wykonane z miedzi, stali nierdzewnej oraz aluminium. Seria Mauviel M’passion spełni pragnienia wymagających miłośników jakościowych deserów z całego świata.
Francuska specjalność – ciasteczka Cannelés de Bordeaux , znane również pod nazwą cannelé Bordelais, są absolutnie magiczne. Małe ciasteczka o bogatym aromacie rumu i wanilii, ukrytym pod chrupiącą, karmelową skórką. Popularna receptura ciastek została opracowana ok. 300 lat temu przez nieznanego kucharza z Bordeaux. Od tych czasów uległa ona różnym modyfikacjom. Lśniąca powierzchnia o zabarwieniu od ciemnobrązowego do czarnego, gorzko-słodki smak w pierwszym kęsie, chrupiąca karmelowa skórka idealnie kontrastująca z delikatnym środkiem przesiąkniętym zapachem wanilii i rumu – właśnie to jest podstawowa charakterystyka tego deseru. Małe ciastka po latach znów zdobywają sobie popularność i po jakimś czasie pewnie będą się zmagać z Crèmebrûlée o tytuł najbardziej popularnego karmelizowanego deseru. Ciastka pieczone są w specjalnych formach – czy to miedzianych z cynowaną powierzchnią wewnętrzną czy bardziej nowoczesnych z silikonu. Są one często podawane z koniakiem lub winem, tak jak kiedyś przy okazji tradycyjnych francuskich degustacji.
Przepis na 12–16 ciastek, w zależności od wielkości formy
1/2 litra mleka
2 całe jajka
2 ubite żółtka
1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 –4 łyżki rumu
1 filiżanka gładkiej mąki
1 filiżanka cukru trzcinowego
2 łyżki masła
masło do wysmarowania foremek
cukier do wysypania form
Przygotowanie:
Smacznego!