Mechaniczna maszynka do soku przy odpowiednim
postępowaniu wyciśnie sok niemal ze wszystkich
rodzajów owoców i warzyw, traw zbóż, ziół i
kiełków. Podczas wyciskania miękkich owoców
powstanie coś w rodzaju pure lub gęstego soku z
wysoką zawartością błonnika.
Wyciskanie przebiega dzięki gnieceniu i ciśnieniu
wytwarzanemu przez wał ślimakowy. Wyciśnięty sok
odcieka przez otwór znajdujący się z boku komory
wyciskającej i jest cedzony przez sitko umieszczone
wewnątrz komory. Dalej sok cieknie przez płótno do
naczynia. Uzyskany w ten sposób sok jest wysokiej
jakości, bez niepożądanej obecności miazgi.
W przedniej części można za pomocą śrubki regulować
docisk pulpy w zależności od wyciskanego surowca.
Resztki owoców i warzyw są usuwane z przodu
wyciskarki. Powolne wyciskanie podnosi jakość soku,
nie niszczy witamin przez szybkie utlenianie i
ogrzewanie.
Specyfikacje:
wyciskarkę można łatwo i szybko przymocować za
pomocą śruby do blatu o maks. grubości 3,5 cm
popychacz do przesuwania surowców do otworu
gumowe ochraniacze zapobiegające uszkodzeniu blatu
łatwe utrzymanie – wystarczy opłukać pod bieżącą
wodą
wymiary: wysokość od stołu 17,5 cm; otwór pełniący
śr. 9 cm
produkt nie nadaje się do mycia w zmywarce