Nóż Santoku TWIN® 1731 jest zaliczany do noży typu azjatyckiego. Dumnie prezentuje swoje szerokie, a przede wszystkim ostre ostrze. Wszystkie noże Santoku produkowane przez firmę ZWILLING J. A. Henckels mają precyzyjnie polerowane ostrza. Wyższy wypolerowany szlif obniża tarcie, dzięki czemu krojenie jest dokładniejsze i wymaga mniejszej siły. Tego mistrza kuchni azjatyckiej można wykorzystać na trzy sposoby: do przygotowywania potraw z mięs, ryb i warzyw. Wyśmienite ostrze noża Santoku sprawdzi się na przykład podczas krojenia pomidorów, których kształt i struktura pozostają w trakcie krojenia nienaruszone.
Seria TWIN® 1731
Seria noży nowej generacji TWIN® 1731 dostojnie łączy sprawdzone procedury produkcyjne z nowoczesnymi technologiami. Jedne z najlepszych noży na świecie, o twardości około 60 HRC zgodnie ze skalą twardości Rockwella, które dosłownie oczarowują harmonijnym designem i funkcjonalnością. Łączą zaawansowane technologie produkcji z ręcznym rzemiosłem. Można w nich odnaleźć bogate doświadczenia i tradycję marki, jednak w zupełnie nowej odsłonie. Jest to klasyka, w której kunszt kucia stali i materiał współtworzą piękną formę.
Zastosowane technologie i materiały
Ostre i trwałe ostrze noży serii TWIN® 1731 zostało wykonane ze stali Cronidur 30 , opracowanej pierwotnie na potrzeby przemysłu lotniczego. Firma ZWILING J. A. Henckels jest jedynym producentem, który do produkcji noży stosuje ten unikatowy rodzaj stali. Stal Cronidur 30 jest około 100 razy bardziej odporna na korozję, niż standardowa stal, a jednocześnie wyjątkowo twarda. Połączenie wybitnej wiedzy z zakresu obróbki stali nierdzewnej ze stosowaniem najwyższej jakości materiałów jest gwarancją pełnej satysfakcji z noży serii TWIN® 1731.
Na potrzeby produkcji noży właściwości stali są dodatkowo udoskonalane za pomocą specjalnej opatentowanej metody utwardzania FRIODUR® , w ramach której stal po rozgrzaniu do temperatury ponad 1000 °C i zahartowaniu zostaje zamrożona w –70 °C, po czym jest jeszcze dwukrotnie rozgrzewana do temperatury około 250 °C. Osiągnięta struktura molekularna znacząco podnosi twardość, trwałość i odporność noża na korozję.
Ostrze noża jest wykuwane z jednego kawałka stali metodą SIGMAFORGE® , która poprawia właściwości stali. Kute w ten sposób ostrza mają gęstszą i bardziej jednorodną strukturę, co zapewnia większą twardość, trwałość i odporność ostrza na stępienie.
Stabilne ostrze i perfekcyjna geometria noża daje wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjne prowadzenie po linii cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, która czyni krojenie bardziej przyjemnym. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż z łatwością kroi produkty spożywcze.
Garda Pro Touch i klinga wykonane są z jednego kawałka stali. Zapewnia właściwe rozłożenie wagi i precyzyjne i bezpieczne prowadzenie noża po linii cięcia. Okucie gardy w nożach TWIN® 1731 płynnie przechodzi w przednią część rękojeści, jeszcze bardziej ułatwiając trzymanie.
Ergonomiczna rękojeść została wykonana z olejowanego indyjskiego hebanu Makassar . W zmysłowy sposób łączy design z innowacyjnością. Drewno hebanowe jest szlachetne, twarde i zachowuje kształt również w wilgotnym środowisku, ale nie można go myć w zmywarce.
Piękny wygląd rękojeści podkreśla specjalnie wykonana , widoczna tylko od spodu. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów zapobiega również osadzaniu się brudu i bakterii, dzięki czemu noże spełniają restrykcyjne normy higieniczne .
Jakość i czyste linie serii noży marki ZWILLING autorstwa mediolańskiego architekta i projektanta Matteo Thuna w równym stopniu intrygują miłośników i znawców noży, jak pozostałych użytkowników, którzy doceniają wyjątkowość, piękny design i funkcjonalność. Ostrzenie noży ZWILLING
Każdy nóż należy od czasu do czasu naostrzyć. Dotyczy to również noży Santoku ze specjalnym ostrzem. Do ostrzenia noży Santoku marki ZWILLING polecane są kamienie szlifierskie TWIN Stone Pro i TWIN Finishing Stone Pro. Oferujemy również oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta – zapewniamy odesłanie noża do firmy ZWILLING J. A. Henckels w Niemczech.