Producent | ZWILLING |
Rodzaj produktu | Nóż japoński i Santoku |
Seria | ZWILLING Pure |
Rozmiar | 18 cm |
Długość ostrza | 18 cm |
K překladu | CZ AUTO-PRO |
Margin | A |
Nóż ZWILLING® Pure Santoku należy do grupy noży azjatyckich. Charakteryzuje się szerokim i przede wszystkim ostrym ostrzem. Wszystkie noże Santoku produkowane przez firmę ZWILLING J. I. Narzędzia Henckels mają precyzyjnie wypolerowaną krawędź. Wyżej wypolerowana faseta zmniejsza tarcie, dzięki czemu krojenie jest bardziej precyzyjne i wymaga mniej wysiłku. Ten uniwersalny produkt kuchni azjatyckiej można wykorzystać na trzy sposoby: do przygotowania mięsa, ryb i warzyw. Doskonałe ostrze noża Santoku docenisz na przykład podczas krojenia pomidorów, których kształt i tekstura nie zmieniają się podczas krojenia. Seria ZWILLING® Pure Purystyczny i ponadczasowy design, eleganckie linie, najwyższa wydajność Standardowa osłona z lekkim wgłębieniem dla lepszej ergonomii chwytu Gładka rękojeść z tworzywa sztucznego Płynne przejście między osłoną a rękojeścią Specjalna stal produkowana dla ZWILLING J. I. Henckels FRIODUR® – ostrze hartowane SIGMAFORGE® – kute z jednego kawałka Twardość ok. 57 HRC wg Rockwella Ręcznie ostrzony Ostrze kontrolowane laserowo Można myć w zmywarce, ale zalecane jest mycie ręczne Seria noży ZWILLING® Pure o purystycznym, ponadczasowym wzornictwie spodoba Ci się od pierwszej minuty użytkowania dzięki eleganckim liniom, dynamicznemu szlifowi i wygodnej rękojeści. Są to wysokiej jakości, bardzo ostre noże z trwałym ostrzem , odpowiednie dla początkujących i profesjonalistów, opracowane we współpracy z mediolańskim architektem i projektantem Matteo Thune. Seria ZWILLING® Pure reprezentuje techniczną doskonałość, estetyczny wygląd bez kompromisów. Zastosowane technologie i materiały Do produkcji noży używana jest specjalna stal wysokiej jakości z optymalną ilością chromu i węgla, produkowana zgodnie ze specjalnymi wymaganiami wyłącznie dla firmy ZWILLING J. I. Henckels. Dzięki twardości Rockwella ok. 57 HRC, stal ta jest elastyczna, ma dobrą początkową wydajność cięcia, długą żywotność ostrza i doskonałą odporność na korozję. Noże wykonane z tej specjalnej stali są również łatwe do naostrzenia. Potwierdzeniem prawidłowej „receptury“ jego produkcji jest fakt, że wykonano z niego już ponad 100 milionów noży bez zmiany składu chemicznego. Właściwości stali są dodatkowo polepszane dla celów produkcji noży poprzez specjalną opatentowaną metodę hartowania FRIODUR®, w której stal jest zamrażana do –70 °C po podgrzaniu do temperatury ponad 1000 °C, a następnie jeszcze dwukrotnie podgrzewana do temperatury ok. 250 °C. Powstała w ten sposób struktura molekularna znacznie zwiększa twardość, wytrzymałość i odporność na korozję noża. Ostrze noża wykute jest z jednego kawałka stali metodą SIGMAFORGE®, która poprawia właściwości stali. Ostrza kute w ten sposób mają gęstszą i bardziej jednorodną strukturę, co zapewnia większą wytrzymałość, ciągliwość i odporność na stępienie. Stabilne ostrze i doskonała geometria noża zapewniają wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjną kontrolę cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, co sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki klinowemu szlifowi, nóż bez trudu wbija się w żywność. Standardowa nasada noża z lekkim wgłębieniem dla lepszej ergonomii chwytu jest zintegrowana jako część ostrza w jednym kawałku stali. Zapewnia prawidłowe rozłożenie ciężaru i gwarantuje precyzyjną kontrolę noża. Ergononomiczna rekojeść wykonana jest z wytrzymałego materiału syntetycznego, który jest odporny na stłuczenia, uderzenia i działanie kwasów spożywczych. Można go myć w zmywarce. Mocowanie jest całkowicie ukryte. Perfekcyjne połączenie poszczególnych części zapobiega gromadzeniu się osadów i bakterii, dzięki czemu noże spełniają surowe normy higieniczne. Konserwacja noży ZWILLING Noże z plastikową rękojeścią można myć w zmywarce, ale zaleca się mycie ręczne, które jest delikatniejsze dla noża. Jeśli wolisz myć w zmywarce, pamiętaj, że wysokiej jakości noże mogą ulec uszkodzeniu, jeśli podczas procesu mycia będą miały kontakt z innymi sztućcami, garnkami lub patelniami. Dlatego podczas wkładania naczyń do zmywarki należy sprawdzić, czy ostrza noży nie dotykają innych przedmiotów. W przypadku mycia w zmywarce producent zaleca również program ekonomiczny z maksymalną temperaturą 55 °C. Ostrzenie noży ZWILLING Każdy nóż wymaga od czasu do czasu naostrzenia. Noże Santoku, które mają specjalne ostrze, nie są wyjątkiem. TWIN Stone Pro i TWIN Finishing Stone Pro są odpowiednie do ostrzenia noży ZWILLING Santoku. Oferujemy również oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta – możemy zapewnić przesłanie noża do ZWILLING J. I. Henckels w Niemczech. W razie potrzeby możemy również polecić fachowca z doświadczeniem w ostrzeniu noży ZWILLING w Pradze.