Nóż kucharski TWIN® 1731 jest masywnym, ciężkim nożem z szeroką głownią i delikatnym, ale wytrzymałym ostrzem. Znajdzie szerokie zastosowanie w domowej i profesjonalnej kuchni, może posłużyć do czyszczenia warzyw, siekania ziół lub mięsa na kotlety.
Seria TWIN® 1731
Seria noży nowej generacji TWIN® 1731 łączy sprawdzone procedury produkcyjne z nowoczesnymi technologiami. Jedne z najlepszych noży na świecie, o twardości około 60 HRC zgodnie ze skalą twardości Rockwella, które dosłownie oczarowują harmonijnym designem i funkcjonalnością. Łączą zaawansowane technologie produkcji z ręcznym rzemiosłem. Można w nich odnaleźć bogate doświadczenia i tradycję marki, jednak w zupełnie nowej odsłonie. Jest to klasyka, w której kunszt kucia stali i materiał współtworzą piękną formę.
Zastosowane technologie i materiały
Ostre i trwałe ostrze noży serii TWIN® 1731 zostało wykonane ze stali Cronidur 30 , opracowanej pierwotnie na potrzeby przemysłu lotniczego. Firma ZWILING J. A. Henckels jest jedynym producentem, który do produkcji noży stosuje ten unikatowy rodzaj stali. Stal Cronidur 30 jest około 100 razy bardziej odporna na korozję, niż standardowa stal, a jednocześnie wyjątkowo twarda. Połączenie wybitnej wiedzy z zakresu obróbki stali nierdzewnej ze stosowaniem najwyższej jakości materiałów jest gwarancją pełnej satysfakcji z noży serii TWIN® 1731.
Na potrzeby produkcji noży właściwości stali są dodatkowo udoskonalane za pomocą specjalnej opatentowanej metody utwardzania FRIODUR® , w ramach której stal po rozgrzaniu do temperatury ponad 1000 °C i zahartowaniu zostaje zamrożona w –70 °C, po czym jest jeszcze dwukrotnie rozgrzewana do temperatury około 250 °C. Osiągnięta struktura molekularna znacząco podnosi twardość, trwałość i odporność noża na korozję.
Ostrze noża jest wykuwane z jednego kawałka stali metodą SIGMAFORGE® , która poprawia właściwości stali. Kute w ten sposób ostrza mają gęstszą i bardziej jednorodną strukturę, co zapewnia większą twardość, trwałość i odporność ostrza na stępienie.
Stabilne ostrze i perfekcyjna geometria noża daje wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjne prowadzenie po linii cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, która czyni krojenie bardziej przyjemnym. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż z łatwością kroi produkty spożywcze. Kształt kołyski zapewnia intuicyjne prowadzenie noża, które ułatwia cięcie i czyni je bardziej precyzyjnym.
Garda Pro Touch i klinga wykonane są z jednego kawałka stali. Zapewnia to właściwe rozłożenie wagi i precyzyjne i bezpieczne prowadzenie noża po linii cięcia. Okucie gardy w nożach TWIN® 1731 płynnie przechodzi w przednią część rękojeści, jeszcze bardziej ułatwiając trzymanie.
Ergonomiczna rękojeść została wykonana z olejowanego indyjskiego hebanu Makassar . W zmysłowy sposób łączy design z innowacyjnością. Drewno hebanowe jest szlachetne, twarde i zachowuje kształt również w wilgotnym środowisku, ale nie można go myć w zmywarce.
Piękny wygląd rękojeści podkreśla specjalnie wykonana stopka , widoczna tylko od spodu. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów zapobiega również osadzaniu się brudu i bakterii, dzięki czemu noże spełniają restrykcyjne normy higieniczne .
Jakość i czyste linie serii noży marki ZWILLING autorstwa mediolańskiego architekta i projektanta Matteo Thuna w równym stopniu intrygują miłośników i znawców noży, jak pozostałych użytkowników, którzy doceniają wyjątkowość, piękny design i funkcjonalność. Ostrzenie noży ZWILLING
Każdy nóż należy od czasu do czasu naostrzyć. Do ostrzenia noży z serii TWIN® 1731 zalecamy: kamienie szlifierskie TWIN Finishing Stone Pro i TWIN Stone Pro lub stalkę 23 cm TWIN® 1731 z warstwą węgliku wolframu. Oferujemy również oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta – zapewniamy odesłanie noża do firmy ZWILLING J. A. Henckels do Niemiec.