Nóż do mięsa PROFESSIONAL „S” jest wąskim nożem z masywną głownią długości 20 cm i delikatną krawędzią tnącą. Służy do przygotowywania wszystkich rodzajów mięs oraz do porcjowania pieczeni.
Seria PROFESSIONAL „S”
Noże serii PROFESSIONAL „S” słyną na całym świecie z kunsztownego wykonania, optymalnego rozłożenia wagi i bezpieczeństwa użytkowania. Są to klasyczne noże z trzema nitami , które dzięki zastosowaniu specjalnej stali i precyzyjnemu ręcznemu szlifowaniu odznaczają się wysoką i długo utrzymującą się ostrością. Czas wypróbować noże, którym zaufali profesjonalni kucharze z całego świata! Już po pierwszym użyciu nikt nie chce kroić żadnym innym nożem.
Zastosowane technologie i materiały
Do wykonania noży użyto specjalnej stali wysokiej jakości z optymalną ilością chromu i węgla , wytwarzanej według specjalnych wymogów wyłącznie dla firmy ZWILLING J. A. Henckels. Ten rodzaj stali o twardości około 57 HRC w skali Rockwella jest sprężysty, charakteryzuje się dobrą początkową wydajnością cięcia, długotrwałą żywotnością ostrza i niesamowitą odpornością na korozję. Specjalna stal ułatwia również ostrzenie. Fakt, że bez zmiany receptury chemicznej stali wykonano już ponad 100 milionów noży, tylko potwierdza jej wysoką jakość.
Na potrzeby produkcji noży właściwości stali są dodatkowo udoskonalane za pomocą specjalnej opatentowanej metody utwardzania FRIODUR® , w ramach której stal po rozgrzaniu do temperatury ponad 1000 °C i zahartowaniu zostaje zamrożona w –70 °C, po czym jest jeszcze dwukrotnie rozgrzewana do temperatury około 250 °C. Osiągnięta struktura molekularna znacząco podnosi twardość, trwałość i odporność noża na korozję.
Ostrze noża jest wykuwane z jednego kawałka stali metodą SIGMAFORGE® , która poprawia właściwości stali. Kute w ten sposób ostrza mają gęstszą i bardziej jednorodną strukturę, co zapewnia większą twardość, trwałość i odporność ostrza na stępienie.
Stabilne ostrze i perfekcyjna geometria noża daje wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjne prowadzenie po linii cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, która czyni krojenie bardziej przyjemnym. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż z łatwością kroi produkty spożywcze. Kształt kołyski zapewnia intuicyjne prowadzenie noża, które ułatwia cięcie i czyni je bardziej precyzyjnym.
Garda Standard i klinga wykonane są z jednego kawałka stali. Zapewnia to właściwe rozłożenie wagi i precyzyjne prowadzenie noża oraz chroni palce przed ześliźnięciem się na ostrze.
Rękojeść o ergonomicznym kształcie wykonana z wytrzymałego, nietłukącego się materiału syntetycznego, odpornego na uderzenia i na działanie kwasów spożywczych. Można ją myć w zmywarce do naczyń. Okładziny są przymocowane do trzonu trzema nitami. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów zapobiega również osadzaniu się brudu i bakterii, dzięki czemu noże spełniają restrykcyjne normy higieniczne .
Konserwacja noży ZWILLING
Noże z plastikowymi rękojeściami można myć w zmywarce do naczyń, zaleca się jednak mycie ręczne , które jest delikatniejsze dla noży . Jeśli jednak preferują Państwo mycie w zmywarce do naczyń, to należy pamiętać o tym, że wysokiej jakości noże mogą ulec uszkodzeniu, jeśli w trakcie mycia zetkną się ze sztućcami, garnkiem lub patelnią. Podczas wkładania naczyń do zmywarki należy skontrolować, czy ostrza noży nie stykają się z innymi przedmiotami. Producent zaleca również przy ewentualnym korzystaniu ze zmywarki do naczyń stosowanie ekonomicznego programu z maksymalną temperaturą 55 °C.
Ostrzenie noży ZWILLING
Każdy nóż należy od czasu do czasu naostrzyć. Do ostrzenia noży serii PROFESSIONAL „S” polecamy dowolne stalki i osełki marki ZWILLING dostępne w naszej ofercie, ewentualnie można również zastosować kamienie szlifierskie do ostrzenia noży. Oferujemy również oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta – zapewniamy odesłanie noża do firmy ZWILLING J. A. Henckels w Niemczech. W razie potrzeby możemy również polecić znajdujący się w Pradze zakład nożowniczy posiadający doświadczenie w ostrzeniu noży marki ZWILLING.