Producent | ZWILLING |
Rodzaj produktu | Nóż uniwersalny |
Seria | ZWILLING FOUR STAR® |
Rozmiar | 20 cm |
Długość ostrza | 20 cm |
Właściwości | Można myć w zmywarce |
K překladu | CZ AUTO-PRO |
Margin | A |
Nóż do mięsa FOUR STAR® to smukły nóż z mocną głownią o długości 20 cm i delikatnym ostrzem. Nadaje się do przygotowywania wszystkich rodzajów mięsa oraz do porcjowania pieczeni. Seria FOUR STAR® Prosty design, bezpieczny i wygodny uchwyt Światowa legenda wśród noży wysokiej jakości Ergonomiczny, antypoślizgowy uchwyt z tworzywa sztucznego Standardowa nasada rękojeści Płynne przejście między osłoną a rękojeścią Specjalna stal produkowana dla ZWILLING J. I. Henckels Ostrze FRIODUR®, hartowane Nóż SIGMAFORGE® – wykuty z jednego kawałka stali Twardość ok. 57 HRC w skali Rockwella Szlifowaniy ręczne Laserowe sterowanie ostrzem Dożywotnia gwarancja na wady fabryczne ostrza Noże można myć w zmywarce, jednak zaleca się mycie ręczne Produkt zdobył prestiżowe nagrody za wzornictwo: iF product design oraz Busse Longlife Design Seria FOUR STAR® niemieckiej firmy ZWILLING J. I. Henckels jest już legendą wśród noży wysokiej jakości, często poszukiwaną przez mistrzów kuchni. Po raz pierwszy został wprowadzony na rynek w 1976 roku i dzięki zastosowaniu wysokiej jakości materiałów oraz rewolucyjnej technologii produkcji noży z gładką syntetyczną rękojeścią, stał się jednym z najlepiej sprzedających się noży na świecie. Są to bardzo ostre, wysokiej jakości noże wykonane ze specjalnej stali opatentowaną metodą kucia z jednego kawałka stali, co zapewnia wysoki komfort i bezpieczeństwo ich użytkowania. Ostre noże, które zachowują ostrość przez długi czas, są niezbędne w kuchni nie tylko dla kucharzy hobbystów. W serii FOUR STAR® znajdziecie Państwo noże o różnych wielkościach i kształtach ostrza. Marka ZWILLING to znak jakości, gorąco polecamy! Zastosowane technologie i materiały Do produkcji noży użyto specjalnej, wysokogatunkowej stali z optymalną ilością chromu i węgla, wyprodukowanej według wysokich wymagań specjalnie dla firmy ZWILLING J. I. Henckels. Dzięki twardości Rockwella ok. 57 HRC , stal ta jest elastyczna, ma dobrą początkową wydajność cięcia, długą żywotność ostrza i doskonałą odporność na korozję. Noże wykonane z tej specjalnej stali są również łatwe do naostrzenia. Potwierdzeniem prawidłowej „receptury“ jej produkcji jest fakt, że wykonano z niej już ponad 100 milionów noży bez zmiany składu stali. Właściwości stali są dodatkowo polepszane dla celów produkcji noży poprzez specjalną opatentowaną metodę hartowania FRIODUR®, w której stal jest zamrażana do –70 °C po podgrzaniu do temperatury ponad 1000 °C, a następnie jeszcze dwukrotnie podgrzewana do temperatury ok. 250 °C. Powstała w ten sposób struktura molekularna znacznie zwiększa twardość, wytrzymałość i odporność na korozję noża. Ostrze noża wykute jest z jednego kawałka stali metodą SIGMAFORGE®, która poprawia właściwości stali. Ostrza kute w ten sposób mają gęstszą i bardziej jednorodną strukturę, co zapewnia większą wytrzymałość, ciągliwość i odporność na stępienie. Stabilne ostrze i doskonała geometria noża zapewniają wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjną kontrolę cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, co sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki klinowemu szlifowi, nóż bez trudu wbija się w żywność. Kształt ostrza pomaga intuicyjnie używać noża do łatwego i precyzyjnego cięcia. Standardowa podstawa ostrza jest zintegrowana jako część ostrza w jednym kawałku stali. Zapewnia prawidłowe rozłożenie ciężaru, chroni palce przed ześlizgnięciem się na ostrze i zapewnia precyzyjną kontrolę nad nożem. Ergonomiczny, wytrzymały uchwyt wykonany jest z trwałego tworzywa sztucznego, które jest odporne na uderzenia, wstrząsy i działanie kwasów spożywczych. Można go myć w zmywarce. Perfekcyjne połączenie poszczególnych części zapobiega gromadzeniu się osadów i bakterii, dzięki czemu noże spełniają surowe normy higieniczne. Konserwacja noży ZWILLING Noże z plastikową rękojeścią można myć w zmywarce, ale zaleca się mycie ręczne, które jest delikatniejsze dla noża. Jeśli wolisz myć w zmywarce, pamiętaj, że wysokiej jakości noże mogą ulec uszkodzeniu, jeśli podczas procesu mycia będą miały kontakt z innymi sztućcami, garnkami lub patelniami. Dlatego podczas wkładania naczyń do zmywarki należy sprawdzić, czy ostrza noży nie dotykają innych przedmiotów. W przypadku mycia w zmywarce producent zaleca również program ekonomiczny z maksymalną temperaturą 55 °C. Ostrzenie noży ZWILLING Każdy nóż wymaga od czasu do czasu naostrzenia. Do ostrzenia noży z serii FOUR STAR® możemy polecić wszystkie ostrzałki i osełki ZWILLING, które znajdziecie Państwo w naszej ofercie, można też użyć kamieni do ostrzenia. Oferujemy również oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta – możemy zapewnić przesłanie noża do ZWILLING J. I. Henckels w Niemczech. W razie potrzeby możemy również polecić fachowca z doświadczeniem w ostrzeniu noży ZWILLING w Pradze.