Zestaw 2 żeliwnych naczyń kultowej szwedzkiej marki SKEPPSHULT – żeliwny garnek 3l i patelnia do omletów (i nie tylko) o średnicy 23 cm. Można używać w piekarniku. Wymiary garnka: średnica 23 cm, wysokość 12 cm Wymiary patelni: średnica 23 cm, wysokość 3,5 cm Gwarancja: 25 lat Firma SKEPPSHULT jest na tyle pewna wysokiej jakości swoich produktów, że daje na elementy żeliwne gwarancję aż na 25 lat! Pielęgnacja naczyń żeliwnych: Do codziennej pielęgnacji wystarczy szczotka i ciepła woda bez detergentów. Najlepiej jest czyścić patelnię, gdy jest jeszcze ciepła. Po umyciu dokładnie osusz naczynie – najlepiej stawiając ją na chwilę na gorącej kuchence, aby woda odparowała. Powierzchnia w miarę używania i impregnowania olejem staje się coraz bardziej odporna na przywieranie w miarę upływu czasu. Im częściej używana w wysokich temperaturach, tym bardziej impregnowany olej ochrania jej powierzchnię. Należy zatem pamiętać o regularnym impregnowaniu naczynia. Jeśli patelnia nie będzie całkowicie sucha, mogą pojawić się na niej ślady rdzy. W takiej sytuacji nasyp gruboziarnistej soli tak, aby pokryła całą powierzchnię dna naczynia i zalej niewielką ilością wody. Następnie rozgrzewaj naczynie w wysokiej temperaturze przez około 1–2 minuty, aż cała woda wyparuje. Usuń sól, która została po odparowaniu wody, a następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Produkt będzie miał teraz szarą barwę, należy go więc zaimpregnować naczynie olejem. Aby zaimpregnować naczynie, należy nalać niewielką ilość oleju rzepakowego do suchego naczynia, a następnie rozgrzać naczynie do wysokiej temperatury na kuchence. Podczas ogrzewania poruszać naczyniem na boki, aby spalający się olej pokrył czarną warstwą powierzchnię naczynia. Podczas impregnowania olej spala się w wysokiej temperaturze, więc silne dymienie jest zjawiskiem normalnym, stąd polecamy impregnację przy otwartym oknie lub włączonym wyciągu kuchennym. Po około 10–15 minutach usunąć nadmiar oleju. Naczynie powinno mieć kolor czarny co oznacza, że jest ponownie gotowe do użycia.