Noże EPICURE to idealne rozwiązanie dla każdego, kto żyje gotowaniem . Z ich pomocą sprostają Państwo każdemu wyzwaniu. Łączą w sobie cnoty dwóch wielkich filozofii: lekkość i efektywność japońskich noży oraz niemiecką jakość i bezpieczeństwo . Dzięki temu stanowią zupełnie nowy typ noży, które poradzą sobie z każdym stylem gotowania i wyznaczają nowe standardy funkcjonalności i wydajności. Seria EPICURE powstała w wyniku odrzucenia wszystkiego, co zbędne i optymalizacji tego, co konieczne.
Nóż do warzyw EPICURE to mały, lekki, wszechstronny nóż z krótką i prostą klingą. Nadaje się do czyszczenia i krojenia warzyw i owoców, wykorzystać go można na przykład do oczyszczania grzybów.
Seria EPICURE
Seria EPICURE wyróżnia się** rozszerzonym kształtem rękojeści** i materiałem wykorzystanym przy jej produkcji. Projektanci jako tworzywo wybrali naturalne włókno z żywicą , dzięki czemu mogli zaoferować przyjemny w dotyku materiał podobny do drewna , a zarazem wytrzymałość tworzywa syntetycznego i łatwość utrzymania w czystości. W ten sposób połączyli zalety obu materiałów, nie obciążając przy tym** środowiska naturalnego** . Szersza powierzchnia klingi zapewnia nie tylko lepszą kontrolę nad nożem podczas manipulacji , ale pomaga również szybko i higienicznie przenieść produkty spożywcze do garnka.
Duszę każdego noża stanowi jego klinga . W przypadku serii EPICURE wykonana jest ona z jednego kawałka stali stopowej X50CrMoV15. Ponadprzeciętne właściwości stali nierdzewnej zostają dodatkowo wzmocnione w procesach hartowania i kucia, dzięki którym żywotność ostrza zostaje wyraźnie przedłużona. Seria EPICURE może się pochlubić twardością 58 stopni w skali Rockwella, idealną dla noży kuchennych. Noże EPICURE przypadną Państwu do gustu ze względu na wysoką ostrość początkową, którą następnie długo utrzymują. Klingi są wyjątkowo mocne, a także łatwe w pielęgnacji.
Specjalny proces szlifowania noży WÜSTHOF jest sterowany komputerowo i zapewnia perfekcyjną ostrość. Komputer za pomocą lasera mierzy nóż i przekazuje do robota informacje o idealnym szlifie. Dzięki produkcji sterowanej komputerowo noże charakteryzują się doskonałą początkową wydajnością cięcia (na całej długości noża) oraz długotrwałą ostrością. Najwyższa jakość ostrza sprawia, że noże są łatwe w ostrzeniu.
</p> <p>Użyte materiały i technologie
Do produkcji noży WÜSTHOF używa się wysokiej jakości niemieckiej stali X50CrMoV15 , która zawiera ok. 0,5 procenta węgla, a także dodatki stopowe w postaci chromu, molibdenu i wanadu. Dodatek chromu sprawia, że stal jest odporna na korozję, co w przypadku noży kuchennych jest niezwykle pożądane.
Ze stalowego paska poprzez kucie w specjalnej formie powstają precyzyjne klingi . Następnie są one przez 15 minut hartowane w temperaturze 1070°C, po czym są w ciągu dwóch minut szybko schładzane do temperatury 60°C. W ostatniej fazie – procesie odpuszczania (wolne ogrzewanie materiału do temperatury 200°C przez 45 minut) klingi pozbawiane są naprężeń wewnętrznych oraz dochodzi do stabilizacji martenzytu. Klinga uzyskuje w ten sposób optymalną twardość 58° w skali Rockwella oraz wysoką udarność.
Specjalny proces szlifowania noży WÜSTHOF o nazwie PEtec (Precision Edge Technology) zapewnia idealny kąt ostrza. Jest to pierwszorzędna technologia, w której noże szlifowane są przy pomocy robotów sterowanych i kontrolowanych komputerowo. Zaletą tej metody jest idealna geometria na całej długości ostrza, wyjątkowa, godna uwagi początkowa wydajność cięcia porównywalna do ostrej brzytwy oraz długa żywotność noża.
Stabilne ostrze o idealnej geometrii gwarantuje wyjątkową wydajność cięcia i kontrolę jego prowadzenia. Ostry kąt 15° zapewnia jeszcze większą ostrość, która sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż łatwo przenika przez produkty spożywcze.
Garda w nowej odsłonie i jej innowacyjna geometria zapewnia równomierne rozłożenie wagi w środkowej części noża, co ułatwia jego użytkowanie. Jest integralną częścią klingi z jednego kawałka stali. Chroni palce przed ześlizgnięciem się na ostrze i sprawia, że manipulacja nożem staje się jeszcze bardziej precyzyjna.
Ergonomiczna rękojeść z włókna naturalnego i żywicy została zaprojektowana w taki sposób, aby wywierać większy nacisk na krojony produkt spożywczy i tym samym nadać nożowi maksimum efektywności. Rękojeść ma oryginalny kształt, dzięki któremu może się dopasować do zamkniętej dłoni. Jednocześnie zapewnia wyższy poziom bezpieczeństwa oraz znacznie łatwiejsze użytkowanie . Okładzina klingi jest przymocowana do trzpienia za pomocą dwóch nitów. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów noża zapobiega osadzaniu się brudu i bakterii.
Ostrzenie noży WÜSTHOF
Każdy nóż wymaga od czasu do czasu naostrzenia, ponieważ po dłuższym używaniu może się stępić. Do pielęgnacji i odświeżania ostrza sprawdzą się chromowane stalki , do ostrzenia noży polecamy natomiast osełki WÜSTHOF . Mniej doświadczeni użytkownicy znajdą w ofercie także ostrzałki o łatwiejszej obsłudze. Wystarczy kilkukrotnie przeciągnąć nóż przez ostrzałkę, a ostrze będzie jak nowe.
Firma Ed. Wüsthof Dreizackwerk KG została założona w Solingen już w 1814 roku, a przez 200 lat istnienia firmy kierowało nią siedem pokoleń rodziny Wüsthofów. Firma może się pochlubić jednym z najnowocześniejszych, wysoce zautomatyzowanych procesów produkcyjnych na świecie. Przykładowo przy produkcji noży w prawie 40 etapach używa się 100 robotów.
Noże marki** WÜSTHOF** są sprzedawane w ponad 80 krajach świata. Dzięki
użyciu najlepszych materiałów i nowoczesnych technologii sterowanych
komputerowo są wygodne w użyciu. Czysta radość
z gotowania.
<p></p>