Nóż do plasterkowania z ząbkowanym ostrzem Classic jest wąskim nożem z masywną, długą klingą i delikatnym ostrzem. Odpowiedni do przygotowywania wszystkich rodzajów mięsa, porcjowania pieczeni i krojenia dużych owoców i warzyw. Ząbkowane ostrze działa jak piła, jest więc idealne do krojenia chrupiącej skórki lub twardych owoców. Długa klinga umożliwia krojenie większych produktów, doskonale sprawdzi się do krojenia arbuza czy ananasa.
Seria Classic
Seria noży Classic idealnie oddaje sztukę wytwarzania noży firmy WÜSTHOF. To ulubiona seria z ich oferty, nie tylko dzięki wygodzie użytkowania. Są to klasyczne noże z nitowaną rękojeścią , których klingi są kute z jednego kawałka nożowej nierdzewnej stali stopowej X50CrMoV15. Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości materiałów i precyzyjnemu szlifowaniu mogą pochwalić się długotrwałą ostrością . Niezwykle funkcjonalne noże Classic są wykonane z ogromną precyzją nawet najmniejszych detali. Dokładnie tak, jak oczekuje się od noży z Solingen . Już po pierwszym użyciu nie będą Państwo chcieli innych noży…
Rękojeść noży Classic jest wykonana z odpornego <STRONG>syntetycznego materiału o klasycznym designie z trzema nitami.Rękojeści zaprojektowano w zgodzie z wymogami ergonomii, są odpowiednie do wygodnej pracy bez zmęczenia. Wysokiej jakości tworzywo wytrzyma mycie w zmywarce, ale dla zachowania ostrości noży zalecamy mycie ręczne, które jest bardziej odpowiednie dla noży wysokiej jakości.
Specjalny proces szlifowania noży WÜSTHOF jest sterowany komputerowo i zapewnia perfekcyjną ostrość. Komputer za pomocą lasera mierzy nóż i przekazuje do robota informacje o idealnym szlifie. Dzięki produkcji sterowanej komputerowo noże charakteryzują się doskonałą początkową wydajnością cięcia (na całej długości noża) oraz długotrwałą ostrością. Najwyższa jakość ostrza sprawia, że noże są łatwe w ostrzeniu.
Należałoby także zaznaczyć, że seria Classic otrzymała w USA prestiżowy certyfikat NSF . Celami organizacji NSF jest ochrona zdrowia publicznego i środowiska naturalnego. Certyfikaty przyznaje m.in. produktom do kuchni, w tym nożom, które są nieszkodliwe dla zdrowia. Testowane są również: design, bezpieczeństwo materiału i użycie. Logo NSF znajduje się na produktach, które produkowane są w taki sposób, aby zminimalizować negatywny wpływ na środowisko naturalne .
Użyte materiały i technologie
Do produkcji noży WÜSTHOF używa się wysokiej jakości niemieckiej stali X50CrMoV15 , która zawiera ok. 0,5 procenta węgla, a także dodatki stopowe w postaci chromu, molibdenu i wanadu. Dodatek chromu sprawia, że stal jest odporna na korozję, co w przypadku noży kuchennych jest niezwykle pożądane.
Ze stalowego paska poprzez kucie w specjalnej formie powstają precyzyjne klingi . Następnie są one przez 15 minut hartowane w temperaturze 1070°C, po czym są w ciągu dwóch minut szybko schładzane do temperatury 60°C. W ostatniej fazie – procesie odpuszczania (wolne ogrzewanie materiału do temperatury 200°C przez 45 minut) klingi pozbawiane są naprężeń wewnętrznych oraz dochodzi do stabilizacji martenzytu. Klinga uzyskuje w ten sposób optymalną twardość 58° w skali Rockwella oraz wysoką udarność.
Specjalny proces szlifowania noży WÜSTHOF o nazwie PEtec (Precision Edge Technology) zapewnia idealny kąt ostrza. Jest to pierwszorzędna technologia, w której noże szlifowane są przy pomocy robotów sterowanych i kontrolowanych komputerowo. Zaletą tej metody jest idealna geometria na całej długości ostrza, wyjątkowa, godna uwagi początkowa wydajność cięcia porównywalna do ostrej brzytwy oraz długa żywotność noża.
Stabilne ostrze o idealnej geometrii gwarantuje wyjątkową wydajność cięcia i kontrolę jego prowadzenia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, która sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż łatwo przenika przez produkty spożywcze.
Garda jest integralną częścią klingi z jednego kawałka stali. Zapewnia to właściwe rozłożenie wagi i precyzyjne prowadzenie noża oraz chroni palce przed ześlizgnięciem się na ostrze. Okucie gardy płynnie przechodzi w przednią część rękojeści, jeszcze bardziej ułatwiając trzymanie.
Ergonomiczna rękojeść jest wykonana z mocnego materiału syntetycznego, który jest wytrzymały i odporny zarówno na uderzenia, jak i działanie kwasów spożywczych. Można ją myć w zmywarce do naczyń. Okładzina klingi jest przymocowana do trzpienia za pomocą trzech nitów. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów zapobiega również osadzaniu się brudu i bakterii, dzięki czemu noże spełniają normy higieniczne.
Ostrzenie noży WÜSTHOF
Każdy nóż wymaga od czasu do czasu naostrzenia, ponieważ po dłuższym używaniu może się stępić. Do pielęgnacji i odświeżania ostrza sprawdzą się chromowane stalki , do ostrzenia noży polecamy natomiast osełki WÜSTHOF . Mniej doświadczeni użytkownicy znajdą w ofercie także ostrzałki o łatwiejszej obsłudze. Wystarczy kilkukrotnie przeciągnąć nóż przez ostrzałkę, a ostrze będzie jak nowe.
Firma Ed. Wüsthof Dreizackwerk KG została założona w Solingen już w 1814 roku, a przez 200 lat istnienia firmy kierowało nią siedem pokoleń rodziny Wüsthofów. Firma może się pochlubić jednym z najnowocześniejszych, wysoce zautomatyzowanych procesów produkcyjnych na świecie. Przykładowo przy produkcji noży w prawie 40 etapach używa się 100 robotów.
Noże marki** WÜSTHOF** są sprzedawane w ponad 80 krajach świata. Dzięki użyciu najlepszych materiałów i nowoczesnych technologii sterowanych komputerowo są wygodne w użyciu. Czysta radość z gotowania. <p></p>